Jesenska rekreacija – jahanje! Evo 5 razloga zašto se odlučiti na ovaj sport!

jahanje-lifestyle-modnialmanah-rekracija-jesen-zdravlje-zdrav-život

Jahanje – sport za bogate ili… Mi bismo se usudili reći – rekreacija za sve one koji žele kvalitetno provesti sat vremena u prirodi uživajući u blagodatima sporta koji savršeno opušta, pomaže u rješavanju stresa i magično djeluje na mišiće leđa i tijela. Budući da je ova godina malo drugačija od svih, pa se svi bore na različite načine za svoj opstanak istražite ponude konjičkih klubova i krenite s ovom rekreacijom. Mjesečno košta isto kao i bilo koja druga rekreacija, a užitak je nevjerojatan!

Evo 5 razloga zašto se rekreirati jašući!
Najbolji način za jačanje mišića – Jahanje je izometrična vježba koja cilja određene skupine mišića i pomaže u održavanju snage. Tijekom jahanja, nečiji temeljni mišići, poput kosih i trbušnih mišića, uključuju se u ravnotežu na leđima konja. Osim jezgre, ojačani su i mišići leđa, prsa, unutarnje strane bedara i zdjelice kako bi jahač mogao održavati pravilno držanje tijela.

Koordinacija tijela – Jahati na konju uključuje istodobno izvođenje različitih pokreta radi pravilne ravnoteže i vođenja konja. Nečija koordinacija – ili sposobnost učinkovite upotrebe različitih dijelova tijela odjednom – poboljšana je kao rezultat tijekom jahanja.

Poboljšano držanje tijela – Snažni mišići trbuha i donjeg dijela leđa neophodni su za održavanje dobrog stajanja i sjedenja. Jahanje pruža izvrstan način za poboljšanje nečijeg držanja tijela zbog glavnih mišića koje cilja. Uz jačanje mišića jezgre, jahanje dodatno pomaže poboljšati držanje tijela zbog specifičnih poza potrebnih za održavanje ravnoteže. Vježbanjem pravilnog položaja u jahanju vjerojatno će se poboljšati i vaše držanje izvan sedla.

jahanje-lifestyle-modnialmanah-rekracija-jesen-zdravlje-zdrav-život

Rješavanje stresa – Jahanje je u osnovi opuštajuća aktivnost zbog prirodnog ritma konjskog kasa. Nježno poskakivanje može imati masažni učinak koji poboljšava cirkulaciju i opuštanje tijela. Ovaj se smirujući učinak dodatno pojačava kako jahač provodi vrijeme vani i vježba što u konačnici pomaže u rješavanju stresa.

Djeluje na raspoloženje – Utvrđeno je da jahanje konja pozitivno utječe na nečije raspoloženje. Ovaj je učinak u velikoj mjeri posljedica oslobađanja hormona za poboljšanje raspoloženja, serotonina, koji doprinosi osjećajima sreće. Tijelo oslobađa ovu kemikaliju jer vrijeme provodi sa životinjama, poput konja, što poboljšava nečije raspoloženje.

Trenutno nema komentara

Comments are closed