Jedete malo, a stalno se debljate? Evo u čemu je problem…

Jedete samo jednom ili dva puta dnevno i debljate se? Pojedete jedan ‘konkretni obrok’ u tijeku dana, a kilogrami se gomilaju? Stalno ste gladni? Stanite na loptu! Za zdravlje i vitkost tijela potrebno je jesti ravnomjerno tijekom cijelog dana, a kad sjednete za stol kontrolirati veličinu porcije.

U čemu je tajna?
Za naš su apetit u tijelu zadužena tri hormona: inzulin, grelin i leptin. Inzulin je skladišni hormon koji zadovoljava i kontrolira apetit – kad padne, postanemo gladni, a kad se podigne, šaljemo hranu u mišiće. U tom se slučaju masti pohranjuju u mišiće, mi se osjećamo zadovoljno i prestanemo jesti. Grelin je hormon koji stimulira glad i izlučuje se kad moramo jesti, kad se podigne njegov nivo u tijelu, javlja se osjećaj sitosti. Leptin funkcionira slično, ali je malo složeniji u smislu kontrole metabolizma i apetita. Ovaj hormon kontrolira tjelesnu težinu. Drugim riječima, kad dobijemo dodatne kilograme, naše ‘masne stanice’ otpuštaju leptin što rezultira osjećajem brže sitosti, a kad tijelo osjeća dobitak na težini, nivou leptina u krvi pada, što nas čini gladnim i neaktivnim (uzrokujući dobitak težine u mišićima).

Zvuči zanimljivo, ali i opasno, zar ne? Upravo zato već danas počnite kontrolirati ono što jedete, posebno pazeći na veličinu porcije.

gastro-hrana-food-modnialmanah-porcija

Ovo su mali savjeti:
• Jedite konkretni obrok Kad jedete klasičan obrok, signali gladi i apetita su mnogo učinkovitiji. Po pravilu, što više jedete obrađenu hranu osjećaj sitosti će biti brži i dulje će trajati. U praksi bi to izgledalo ovako: puno je jakše tijekom dana ‘usput gricnuti’ 1.000 kalorija kolača, peciva, sendviča, nego unijeti isto toliko kalorija iz krumpira i mesa. No, obrok koji čine proteini, vitamini i ugljikohidrati će biti korisniji za vaše tijelo, a osjećaj sitosti će biti trajniji.
• Slušajte signale svog tijela i prestanite na vrijeme jesti Koliko ste puta jeli ‘eto, da se ne baci’ ili ‘zbog društva’ a da uopće niste bili gladni? Vjerujem nebrojeno puta! Prestanite s tom navikom i počnite osluškivati svoje tijelo. Ono je idealno u davanju signala kad treba prestati jesti. Ako osjećate da ste siti i nemate više želju za jelom, tada prestanite. Veća svjesnost u vezi ovog osjećaja može biti ključan faktor što se tiče kontrole porcija. Probajte jesti sporije i navike će se same posložiti – osjećaj da ste siti obično se javlja na vrhu želuca, a nedostatak želje za hranom reflektira se u pomisli kako ostatak hrane na tanjuru više ne izgleda tako ukusno.
• Uvijek pijte vodu uz ili nakon obroka. Nakon velikih obroka (ručka, večere) lako je zamijeniti glad sa žeđi. Velika čaša vode ili biljnog čaja lako može izazvati osjećaj ispunjenosti hranom i podsjetiti vas da je hrana još uvijek ne provarena.
• Kontrolirajte porcije Ne pretrpavajte svoj tanjur. Kad osjetite glad, racionalno napravite porciju i uživajte u njoj. Tijekom dana potrebne su tri velika obroka i dva manja. Odnosno tri veće porcije raznovrsne hrane i dva međuobroka. Želite li smršaviti tri velika obroka prepolovite. Jedite tri puta, ali pola porcije. Rezultati neće izostati!

Trenutno nema komentara

Comments are closed