Ekološki osviješteni Emirates! Saznajte kako bez vode čiste zrakoplove…

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se danas obilježava diljem svijeta, zrakoplovna je kompanija Emirates pokazala ekološki prihvatljivu tehniku čišćenja zrakoplova kojom štedi milijune litara vode godišnje. Emirates, naime, koristi tzv. tehniku drywash, odnosno tehniku suhog pranja. Kao što samo ime govori, riječ je o tehnici čišćenja za koju se koristi vrlo mala ili čak nikakva količina vode, što je u suprotnosti s uobičajenim metodama čišćenja zrakoplova koje obično koriste tisuće litara vode po pranju.

emirates_lifestyle_modnialmanah

Tijekom svakog leta, zrakoplov akumulira prašinu i prljavštinu na vanjskoj površini. Osim što izgleda prljavo i manje privlačno, prljavština koja se akumulira na površini zrakoplova povećava i potrošnju goriva jer zrakoplov postaje teži i manje aerodinamičan. Tradicionalno, zrakoplovi se čiste pomoću visokotlačne vode između četiri i pet puta svake godine. Međutim, u prosjeku ova tehnika troši više od 11.300 litara vode za čišćenje jednog zrakoplova tipa Airbus A380 i više od 9.500 litara vode za čišćenje zrakoplova tipa Boeing 777.

Od početka 2016. godine Emirates koristi tzv. tehniku drywash za čišćenje svoje flote od preko 250 zrakoplova. Ovom se tehnikom tekući proizvod za čišćenje prvo nanosi ručno na cijelu vanjsku površinu zrakoplova, a zatim se čistom mikrofibrom uklanja, zajedno s prljavštinom, čineći zrakoplov čistim i poliranim. Na zrakoplovu ostaje fini zaštitni sloj koji omogućuje da oslikana površina zadrži duži sjaj. Za čišćenje zrakoplova tipa A380 potrebno je angažirati 15 djelatnika i računati na 12 sati čišćenja, dok je za zrakoplov tipa Boeing 777 potrebno 9 sati čišćenja (uz isti broj djelatnika).

Pogledajte video čišćenja Emiratesovog zrakoplova tipa Airbus A380 u centru Emirates Engineering u Dubaiju tehnikom suhog pranja.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS