5 razloga zašto jesti trešnje svakog dana!

Trešnje, ili kako je mnogi nazivaju super voće, u svojoj sočnoj unutrašnjosti skriva nutrijente koji doprinose vitalnosti, zdravom i dugom životu. Jedna, srednje velika zdjelica trešanja sadrži samo 90 kalorija, ali i veliku količinu vlakana, proteina, minerala, vitamina A i C. Kad ih jedemo, unosimo u tijelo antioksidanse, ali i prirodan izvor melatonina, hormon koji regulira način odmora i aktivnosti u tijelu. Sad im je sezona, pa ih potražite na tržnicama ili u OPG-ovima!

zdrav-život-trešnje-modnialmanah

Isto tako, naučite kojih je to pet razloga zašto upravo ovo voće pojačano jesti u njihovoj sezoni!

 1. Snižava razinu šećera u krvi (idealno za dijabetičare)
  Trešnje sadrže antioksidans antocijanin – prirodnu boju koja daje pigmente ovom voću koji djeluje na rad gušteraće smanjujući razinu šećera u krvi.
 2. Pomažu u smanjenju rizika od raka debelog crijeva
  Dijetalna vlakna u trešnjama smanjuju rizik od raka debelog crijeva, kaže američki Institut za istraživanje raka (AICR). Konzumiranje dijetalnih vlakana pomaže ljudima s kontrolom težine. Pretjerano debljanje je faktor rizika od raka koji može povećati rizik od sedam karcinoma.
 3. Pomaže poboljšanju memorije.
  Trešnje su dobar izvor antocijana, što može poboljšati pamćenje i razvoj motoričkih funkcija.
 4. Idealan je saveznik u gubitku težine
  Planirate li malo smršaviti, nemojte zaboraviti dodati trešnje u svoju prehranu. Trešnje imaju malo kalorija, što znači da bi oko šalice trešanja bilo manje od 100 kalorija (prema USDA). Bogate su vitaminima koji jačaju metabolizam i imaju umjeren sadržaj vode koji izbacuje toksine iz vašeg tijela.
 5. Imate li problem s nesanicom- večerajte trešnje!
  Jedna zdjelica trešanja prije spavanja zasladiti će vam dan, ali i opustiti vas i pripremiti za počinak. Razlog je vrlo jednostavan – u trešnjama se nalazi melatonin odgovoran za regulaciju unutarnjeg sata tijela i ciklusa spavanja – budnosti.
Trenutno nema komentara

Comments are closed