Žuljaju vas cipele? Evo koji problem imaju vaša stopala!

Znate ono, cipele su savršene, vaš broj, a žuljaju! Tajna je u problemu kojeg imaju vaša stopala – dio tijela koji ima 26 koščica i 32 pregiba. U odnosu na model cipela, možda su preširoka ili previše uska, a možda imate i neke skrivene probleme koji nepotrebno stvaraju pritisak prilikom koračanja.

Evo što morate znati – ovo su najčešći problemi prednjeg i stražnjeg dijela stopala

METATARZALGIJA, MORTONOV NEUROM te HALUX VALGUS najčešći su problemi prednjeg dijela stopala. Uzrok metatarzalgije je spušten prednji svod stopala a najčešće muči žene upravo zbog visokih potpetica odnosno od hodanja na prstima. Rješenje je korištenje individualnih ortopedskih uložaka s mekšim metatarzalnim dijelom ili posebno oblikovanih silikonskih jastučića (Pedisoft gel) kako bi se smanjio pritisak na prednji svod stopala. Još se jedan problem povezuje se s nošenjem visokih potpetica. Ako osjetite kao da imate kamenčić u cipeli onda vjerojatno imate MORTONOV NEUROM. Nastaje zbog zadebljanja tkiva oko živca u stopalu a obično se javlja između trećeg i četvrtog prsta. Pomoći će udobna cipela koja ne stišće prste te mekani ulošci za prednji dio stopala. I jedan od najčešćih problema je hallux valgus odnosno čukljevi. Imate li taj problem već danas počnite nositi Pedisoft separator za prste s prstenom kojem je zadatak odvojiti palac od drugog prsta.

zdravlje-simbex-pedisoft-stopala-modnialmanah-njega

A koji su najčešći problemi stražnjeg dijela stopala?
Svi smo čuli za tzv. PETNI TRN. Jedan je od najčešćih uzroka boli u peti. Radi se upali hvatišta vezivnog tkiva u području pete.

PLANTARNI FASCITIS – Plantarna fascija nalazi se na donjem dijelu stopala, proteže se od pete do prstiju te održava svod stopala. Kod dugotrajnog opterećenja dolazi do upale i boli a može biti i razlog nastanka petnog trn. Preporuka je izrada i korištenje individualnih ortopedskih uložaka.

BURZITIS AHILOVE TEIVE – upala je burze (sluzne vreće) a nalazi se između kože na peti i Ahilove tetive. Ona pomaže da se mišići stražnjeg dijela potkoljenice pričvršćuju za petu. Kod upale je bolna na dodir sa zadebljanom kožom. Povišenje pete pomaže tako da bolna burza dođe iznad gornjeg ruba stopala.

Druga vrsta burzitisa je RETROKALKANEALNI BURZITIS. Bolnost je ovog puta s unutarnje i vanjske strane Ahilove tetive a povećava se ako zatežemo prste prema potkoljenici. U oba slučaja peta je preopterećena i njezino rasterećenje je jedino rješenje. Pomoć pruža Pedisoft silicone jastučić za petu koji je visoko elastični uložak za petu s ciljem apsorpcije šoka i olakšanje pritiska kod petnog trna( s mekanim dijelom u sredini).Visok je 6mm, olakšava bolove u peti, stopalu, zglobovima, gležnju te rasterećuje koljena i kukove.

Trenutno nema komentara

Comments are closed