Znate li tko je dizajnirao većinu odjeće za Barbie punih 36. godina?

Ovo je Carol Spencer – dizajnerica koja je cijelu svoju karijeru provela dizajnirajući odjeću za Barbie! Zvuči nevjerojatno, ali kad se priča o Barbie ono što često ulazi u fokus su i njezine modne kombinacije. Tražeći informacije o osobi koja je osmislila total lookove koje su mnoge djevojčice kopirale, otkrili smo LinkedIn profil vremešne Carol Spencer iz L.A.koje je najdugovječnija modna dizajnerica ali i osobni stilist kultne Barbie.

barbie-odjeća-dizajn-fashion-moda-modnialmanah-1

Njezina je životna priča vrlo impozantna- kao mala djevojčica izgubila je oca, pa se s mamom i sestrom preselila kod ujaka, ujne i bake u Minneapolis. Uvijek ju je zanimala moda. Još kao mala djevojčica gledala je baku kako šije, a onda to umijeće i sama svladala. Šila je sebi, ali i papirnatim lutkama s kojima se tada igrala njezina generacija. Završila je srednju školu, upisala fakultet, ali ono što ju je poprilično odredilo bio je seminar dizajna na Minneapolis School of Fine Arts (sada MCAD). Uspješno je svladala i studij i tečaj pa see posljednje godine koledža prijavila za mjesečno stažiranje gostujuće urednice u New Yorku u Mademoiselle (modni časopis koji je izlazio od 1935. do 2001.). Samo nekoliko tjedana prije nego što je primila diplomu iz MCAD-a, na njezin je prag stigao telegram s obavijesti da je primljena u tvrtku Twin Cities (radili su donje rublje, dječju odjeću…). Preselila se u New York, predano radila, a onda krajem 50-tih naletjela na oglas u časopisu Women’s Wear Daily. Tražio se dizajner u Mattelu (proizvođaču igračaka koji je upravo izbacio Barbie lutku) na što je aplicirala ali i prošla dugi put od prijave do posla. Naime, na razgovoru za posao dobila je Barbie bez odjeće koju je trebalo odjenuti ali i osmisliti čitav niz detalja koji će običnu lutku pretvoriti u must have na tržištu. Prva kreacija bio je ‘Barbie kupaći kostim’ s pareom, sunčanim naočalama i kultnim natikačama, što je kao kombinacija otvorio vrata ovoj dizajnerici. Spencer je tako punih 35 godina dizajnirala odjeću za Barbie ali i njezinu družinu – Skipera, Tuttija, Todda, Stacie i, naravno, Kena. Neki od Spencerovih omiljenih kolekcija su Crisp and Cool inspirirani Jackie Kennedy ( kolekcija 1964.), Superstar Forever za Kena i Barbie za što je inspiraciju pronašla u liku i dijelu Farrah Fawcett i Roberta Redforda 70-ih, potom plavi triko od spandeksa u stilu Flashdancea (u kompletu s grijačima za noge na pruge duginih boja). Posljednja, dizajnirana kao odgovor na ludilo za tjelovježbom u Sjedinjenim Državama, pojavila se godinama kasnije u Priči o igračkama 3. Početkom 1992. Carol je oponašala stil Emilija Puccija kreirajući mini haljinu za Totally Hair Barbie, Mattel-ovu najprodavaniju lutku do danas.

Nakon godina i godina prednaog rada Carol Spencer je otišla u mirovinu 1998. Iste godine, Mattel je kreirao Carol Spencer Barbie kako bi obilježio njezinu 35. obljetnicu kao Mattelovu dizajnericu. Kolekcionarska lutka nosila je blijedo ružičasto odijelo. Ono što je još zanimljivo iz njezine bogate povijesti je činjenica kako je 2017. dobila nagradu Women in Toys Emeritus, koja je bila izložena u The Strong National Museum of Play u Rochester, New York.

(izvor: Mpls St.Paul/ https://mspmag.com/shop-and-style/the-woman-who-dressed-barbie/)

Trenutno nema komentara

Comments are closed