Znate li što je med?

Znate li da prosječna četveročlana obitelj (koja ga koristi) pojede najmanje 20 kilograma meda. Jedu ga samostalno, ali i stavljaju u napitke, hranu. O medu se puno priča, oplemenjuje svakodnevicu mnogobrojnih ljudi, a o njemu se kao proizvodu malo zna. Znate li što je zapravo med? Riječ je o sirupu zlatne boje koji stvaraju pčele skupljajući nektar s cvjetnica pohranjujući ga kao saće s ciljem osiguravanja hrane za košnicu tijekom zimskih mjeseci. U staroj Grčkoj med je opisivan kao “hrana bogova”, dok se u Kini svrstava u lijekove. Kako i ne bi kad se u nutritivno obliku, med sastoji od aminokiselina, antioksidansa, vitamina, minerala i šećera, ima visok udio fruktoze, što ga čini slađim od šećera, ali s umjerenim glikemijskim indeksom (GI). Jedna žlica meda ima 58kcal / 246KJ
15,3g ugljikohidrata, 15,4g šećera, 0,1g proteina, a postoji nekoliko vrsta meda.

Komercijalni med prolazi proces filtracije i toplinski se obrađuje kako bi se spriječila kristalizacija šećera i ubili mikrobi prije skladištenja. To produljuje rok trajanja i čini proizvod privlačnijim u staklenci. Međutim, to negativno utječe na sadržaj antioksidansa u medu i njegove potencijalne zdravstvene prednosti. S druge strane, sirovi nije prerađen i nije pasteriziran niti filtriran.

zdravlje-pčele-honey-zdrava-hrana-modnialmanah

Je li med zdrav izbor? Zdravstvene prednosti meda ovise o njegovoj preradi, kao io kvaliteti cvijeća s kojeg pčele sakupljaju. Sirovi nije grijan, pasteriziran, pročišćen ili filtriran ni na koji način, a ovaj oblik obično zadržava više zdravlju korisnih hranjivih tvari koje se mogu izgubiti standardnim metodama obrade. Tako se godinama koristi lokalno kao antiseptik. Vjeruje se da ubrzava proces zacjeljivanja blažih, površinskih rana, čireva i opeklina. Budući da se med uglavnom sastoji od glukoze i fruktoze, dva šećera koji snažno privlače vodu, upija vodu u rani, isušuje je tako da je inhibiran rast bakterija i gljivica. Med, osobito tamnije vrste, bogat je izvor kemijskih spojeva poput flavonoida. Prijavljeno je da flavonoidi imaju antibakterijska, antivirusna, protuupalna i antialergijska svojstva. Zbog sadržaja flavonoida, neki med vide kao zdraviju alternativu šećeru i izvor antioksidansa. Međutim, iako med ima niži GI od konzumnog šećera, još uvijek je visokokaloričan i uzrokuje povećanje šećera u krvi pa ga treba konzumirati umjereno.

Je li med bolji od šećera?
Med ima niži GI od šećera, što znači da ne podiže razinu šećera u krvi tako brzo. Slađi je od šećera, pa ćete ga možda trebati manje, ali ima nešto više kalorija po žličici pa je mudro pažljivo pratiti veličinu porcija.

Trenutno nema komentara

Comments are closed