Znate li kako se najbolje resetirati od svakodnevice?

Ukratko, najbolji recept je ‘bijeg u prirodu’. Upravo to smo i sami jučer doživjeli penjući se na Sljeme. Dan kao stvoren za boravak u prirodi, više jesenski nego zimski jednostavno bi bilo šteta provesti u zatvorenom, a samo nekoliko sati u šetnji šumom, upijanju sunca na planini dovoljno su ‘gorivo’ za novi radni tjedan.

Budući da smo na početku godine, u kojoj je svaki šesti ili sedmi dan neradni, evo pet razloga zašto ih provesti u planini!

  • Planina čak i zimi kad je prekrivena snijegom mjesto je gdje ćete disati čist zrak i pokrenuti tijelo. Kad je o urbanim ljudima riječ, njima kronično nedostaje kisika u tijelu što uvelike djeluje na probleme s probavom, disanjem i opskrbom energijom.
  • Ne stignete vježbati tijekom tjedna, tri sata hodanja šumom napravit će puno za vašu kralježnicu i mišićnu masu. Vjerovali ili ne, tijekom sata hodnja šumom sagorjet ćete 400 kalorija, a odlučite li se popeti na planinu sagorjet ćete 750 kalorija u jednom satu. Pazite samo kako ćete se odjenuti- u zimskom periodu nosite slojevitu odjeću koju po potrebi možete skinuti kad se tijelo zagrije.
  • Boravak u planini smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje stres i potiče san. Za to je zaslužan bor koji uspijeva na velikim visinama i ispušta miris koji blagotvorno djeluje na tijelo. Upravo zato je važno duboko disati dok se na planini.
  • Što je viša nadmorska visina, to je optimalniji vaš krvni tlak i više regulirana razina šećera u krvi.
  • Budući da planine treba posjećivati cijele godine, ne zaboravite njezine blagodati kad uđemo u proljeće. Posebno ako ste alergični. Na višim nadmorskim visinama je manja koncentracija zraka i finih čestica i peludi , razdoblje cvjetanja je kraće, a vegetacija je drugačija nego u nizini.
zdravlje-priroda-reset-vikend-sljeme-modnialmanah-planina-planini

Trenutno nema komentara

Comments are closed