Znate li kako pravilno zalijevati biljke?

Vjerojatno ste već primijetile da ste (anti)talent za uzgajanje biljaka. Uspijeva vam baš sve što raste na vašim prozorima ili balkonima u nastavku produbite znanje. No, ako ste antitalent i sve što je zeleno uvene u trenu, krenite s detaljnim čitanjem. Zalijevanje sobnih biljaka može biti jako jednostavno, ali to je nešto što mnogi od nas teško rade kako treba. Postoji zapravo mnogo varijabli zbog kojih vam može biti teško znati točno kada – i koliko često – zalijevati svoje biljke, a da ne spominjemo koliko vode treba svakoj biljci.

praktični-savjet-biljke-zaljevanje-modnialmanah

Evo što morate znati:

  • Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko je potrebna vašoj određenoj sorti, pogledajte njihova prirodna staništa. Mnoge popularne sobne biljke, poput filodendrona, dolaze iz tropskih krajeva svijeta gdje redovito pada kiša. Ove vrste obično imaju velike listove kojima je potrebno puno vode da bi izgledali dobro. Biljke poput ovih trebat će više vode od pustinjskih stanovnika, poput kaktusa i sukulenata, kojima je često bolje kad pustite da se tlo osuši između dva zalijevanja.
  • Biljke imaju svoj ritam! Ne zaboravite da mnoge sobne biljke više rastu tijekom proljeća i ljeta, ali ne toliko u jesen i zimi. Ako primijetite manji rast nego inače, smanjite količinu vode koju dajete biljkama dok ponovno ne počnu više rasti.
  • Počinje li lišće venuti ili žutiti vrijeme je za obilno zalijevanje. Da je biljka žedna možete otkriti i ako gurnete prste nekoliko centimetara u zemlju. Čini li vam se da je zemlja suha, krenite sa zalijevanjem.
  • Bolje je zalijevati biljke ujutro nego navečer jer će se dodatna vlaga koja dospije na lišće imati priliku osušiti i ispariti tijekom dana kada su temperature obično više. Što dulje višak vlage ostaje na lišću biljke, to je veći rizik od pojave bolesti.
  • Koja je voda za kućne biljke? Većina vode iz slavine trebala bi biti u redu za kućne biljke osim ako nije omekšana jer omekšana voda sadrži soli koje se mogu nakupiti u tlu tijekom vremena i uzrokovati probleme. Klorirana voda također je sigurna za većinu sobnih biljaka, ali ako imate sustav za filtriranje, to je puno bolje. Još jedna mogućnost je skupljanje kišnice za korištenje. Bez obzira koju vrstu vode odabrali, obavezno je koristiti na sobnoj temperaturi. Ekstremno hladna voda ili vruća voda može oštetiti lišće vaših sobnih biljaka i dodatno šokirati biljku.
Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS