Želite li izbjeći prehladu, evo na što posebno paziti!

Topla zima koja nas je umjesto snijegom počastila južinama i ljenčarenjem na terasama kafića rezultirala je prehladama i virozama. Kako im se što lakše oduprijeti, pazite na sljedeće…

  • Smanjite unos šećera! Glupo zvuči, ali… oko 15 žlica šećera dnevno (u prosječan kolač idu najmanje tri, a da ne govorimo o skrivenim šećerima) ruši imunitet i do 40%. Šećer smanjuje rad bijelih krvnih zrnaca koji hrabro brane naše tijelo od svih mikroba. Umjesto šećera, ako vam se već jede slatko, jedite ugljikohidrate.
  • Oprezno s alkoholom! I on u većim količinama ruši jačinu bijelih krvnih zrnaca. Jedna domaća rakijica ili čaša vina neće naškoditi, ali zato dva do tri koktela ( u kojem pijete i šećere) će uvelike naštetiti tijelu!
  • Umjesto gaziranih sokova – voda! Kampanje o tome koliko treba piti vode dnevno vidimo samo ljeti. Kao da zimi nije važno koliko vode pijemo. Dragi naši itekako je! Voda ima važnu ulogu u procesu eliminacije štetnih tvari iz tijela i u regulaciji tjelesne temperature. Ako niste dovoljno hidrirani može vam biti jako hladno.
zdravlje-prehladu-savjeti-modnialmanah
  • Boravite na svježem zraku! Pauzu na poslu, ali i povratak nakon posla kući iskoristite za šetnju. Na taj ćete način tijelo očistiti od štetnih tvari, a pluća napuniti kisikom.
    Jedite samo sezonsko! Primjerice dobra kobasica, kiselo zelje, jabuka, grah varivo su samo neki prijedlozi i zamjena za gigantske jagode u supermarketu, konzerviranu šunku, polugotovu hranu.. Sezonska hrana podiže imunitet.
  • Pazite na svoju kilažu! Da biste bili zdravi i fit ona mora biti u skladu s vašom visinom. Isto tako važno je kilažu održavati na +-3 kilograma. Tako ćete pomoći tijelu da razvije imunitet koji je izrazito važan u periodu prehlada i gripa.
  • Važno je koliko spavate! Zvuči nevjerojatno, ali tu tezu možete i same analizirati! Dakle, nekad vam se dogodilo da su na godišnjem odmoru svi oko vas bili bolesni, a vama ništa. Vi ste tada ljenčarili s knjigom u rukama, spavali poslijepodne… Tijelo se odmorilo i izborilo. Isto tako, ma koliko uzimali vitamina i minerala, kad ste iscrpljeni je dovoljno samo malo da vas gripa ili viroza prikuje u krevet. Preorganizirajte se, slušajte tijelo i odspavajte svoj ‘zimski san’.
Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS