Želite li biti uvijek fit? Pazite što doručkujete!

Nutricionisti će se složiti s jednim – doručak je najvažniji obrok u danu i upravo s njime započinje svaki režim prehrane! Upravo zato nemojte preskakati jutarnje obroke. Posebno borite li se sa suvišnim kilogramima.

U čemu je tajna?
Cijela priča o zdravom doručku temelji se na glikemijskom indeksa GI, koji pokazuje koliko je utjecaj hrane na šećer u krvi i razinu inzulina koji nam daje osjećaj sitosti. Što je veći glikemijski indeks, šećer u krvi će brže rasti zajedno s osjećajem sitosti. No, isto tako može doći do brzog pada šećera, što uzrokuje glad, razdražljivost i brzu žudnju za namirnicama koje će vam ponovo dignuti šećer, ali i stvarati masne naslage.

Što jesti, a što izbjegavati?
Svi pekarski proizvodi od bijelog brašna i cornflakes pahuljice spadaju u namirnice s visokim GI, i definitivno su nešto što biste trebali konzumirati umjereno. Nikako za početak dana!

Puno zdraviji doručak bio bi…
• Pola šalice raži, zobi ili kuhane kvinoje s obranim ili sojinim mlijekom čine sjajan izvor ugljikohidrata s niskim GI.
• U bazu koju čine žitarice dodajte višnje, maline, jagode (smrznute ili iz kompota) koje imaju nizak glikemijski indeks.
• Jogurt je idealan za početak dana! Izvor je bjelančevina i kalcija, vitamina B2 i B12, i ima probiotička svojstva, a sadrži cink i magnezij. Volite li sladak početak dana, zasladite jogurt cimetom, ekstraktom vanilije, bobičastim voćem i bademima.
• Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje! Započnite dan omletom
od jednog cijelog jajeta i jednog bjelanjka. Volite li aromatizirana jaja, u omlet dodajte rajčice, luk, kukuruz, gljive. Jaja sadrže bjelančevine, selen, riboflavin, lutein, te vitamine B12 i D i sjajan su izbor za zdrav doručak.

Nakon ovakvog doručka tijelo će moći funkcionirati sve do ručka kojeg također gradite od namirnica s niskim GI. Upravo takva režim prehrane omogućit će vam da jedete sve, bez mjerenja kalorija, ali da zbog sitnosti organizma izbjegnete grickalice ili kasne večere (koje dodatno debljaju)

 

Trenutno nema komentara

Comments are closed