Završile su 58. Vinkovačke jeseni, ali neka ne završi priča o ovom gradu! Dođi u Vinkovce cijele godine!

Možete li zamisliti trenutak kad prebacite sklopku strujnog sata i u jednom trenutku osvijetlite sve prostorije u svom domu?! E upravo to se već 58 godina redovito događa u najstarijem europskom gradu na istoku naše zemlje – u Vinkovcima. Tradicionalno, čarolija nastaje, početkom rujna, kad cijeli grad živi za jedno – za još jedne Vinkovačke jeseni! Tada se dvorišta i prozori ukrašavaju simbolima jeseni, vješaju se šlingani ručnici i stolnjaci, a gotovo svi Vinkovčani raširenih ruku ugošćuju svoje goste. Širi se tako gradom miris čobanca, šarana na rašljama i slatkoća kolača kojeg prave vrijedne domaćice. Mi tradicionalno posjećujemo manifestaciju svake godine pa ni ove nismo propustili zvuk tambure, miris poderanih gaća (slavonske pogačice od dizanog tijesta pečene u vrelom ulju) na Korzu, gutljaje rakije i toliko pjesme i veselja.

Tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bila je pod nazivom Dva sjaja dukata koji danas, kad tek žene u ovom dijelu Hrvatske oko vrata nose dukate, imaju prenesen značenje i tako dobru podlogu za pričanje priče o Slavoniji. Onoj srčanoj, moćnoj i ponosnoj i onoj raseljenoj, nemoćnoj i suočenoj s brojnim problemima. Dva sjaja istog dukata!

Iako je bilo ove godine ljutnje i gnjeva, bećaraca s kojima su se izražavali stavovi i negodovanje, pravi sjaj dukata, ulaštenih i stavljenih oko vrata lijepih snaša, učinio je Vinkovačke jeseni toliko posebnim. Više nego ikad bilo je ljudi u gradu, više nego ikad publike u špaliru, više nego ikad veselih kudova koji su u špaliru pjevali i plesali predstavljajući običaje svojeg kraja. Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, najljepši događaj kojeg folkloraš može poželjeti, okupio je 65 KUD-ova koje su tradicionalno predvodile nuštarske mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, zastave i grbovi, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010 te Mandolinski Orkestar „Okruk“ Okrug Gornji, KUD Ethno Golubica Vinkovci i Kuburaška udruga Maruševec. U mimohodu koji je trajao skoro dva sata, ove su godine dominirala i djeca koja su veselo mahala okupljenoj publici, ali i puno mladih koji su predstavljali KUD-ove. Mimohod je završio tradicionalno velikim kolom u kojeg su se ‘pohvatali’ i mladi i stari, a Vinkovačke jeseni nastupom tamburaša i velikim koncertom Joleta u šatoru.

Dok se sređuju dojmovi o Vinkovačkim jesenima koje su službeno početak i kalendarskih jeseni, u Vinkovcima dani postaju kraći, a svijetla pažljivo dozirana. Osvijetljeni su domovi dobrih domaćina.ali i toliko posebna mjesta koja je potrebno posjetiti čitave godine. Dođi u Vinkovce, kako pjesma kaže jer… Grad ima Korzo kojim šeću srčani Slavonci i prekrasne Slavonke, Pub u kojem je uvijek živo (i kad mislite da cijeli grad spava), jedinstven retro kutak, Rockabilly bar Hang Loose u kojem bi i John Travolta zaplesao (bez Ume Thurman), novootvorenu knjižnicu s pregršt sadržaja, gradski muzej koji priča priču o Vinkovcima kao naselju još od neolitika i Orionu najstarijim kalendarom ikad pronađenom na europskom tlu. Vinkovci skrivaju i najveću europsku šumu hrasta lužnjaka, u njemu su živjeli slavonski Romeo i Julija- Ivan i Marija Kozarac, ali je i uhićen Čaruga, slavonski Robin Hood. Ovo su samo neki elementi burne povijesti ovog grada o čemu ćete slušati dok boravite u njemu. A kako ćete stići u Vinkovce? Osobnim automobilom ili vlakom i danas popularnim prijevoznim sredstvom koji je na određen način obilježio ovaj grad. Dok sami ne otkrijete ljepote ovog Slavonskog bisera, kao pozivnicu dodajemo i ovaj zanimljiv podatak. Vinkovci su od davnina poznati kao željezničko čvorište kroz koje je prolazio i kultni Orient Express. Zanimljivo je dodati kako je Agatha Christie famozno ubojstvo koje je okosnica romana Ubojstvo u Orient Expressu smjestila upravo u Vinkovce.

Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

Možda ste propustili

Sisačko moslavačka županija je uvijek odlična ideja za vikend bijeg
S Kastva se najbolje vidi Kvarner
Znate li što vas sve čeka u Moslavačkoj priči?
Velika Gorica nije samo mjesto s aerodromom! Istražite je poput nas…
Fali vam energije? U Međimurju napunite baterije
Znate li što je biodinamika?
Tko kaže da Šibenik nije cool i izvan sezone?
Ovo je lokacija koja nas je oduševila!
Nekad je potrebno samo spakirati kofere
Za one kojima je skijanje drugačiji doživljaj!
Kako putuju žene? Pogledajte kako su istražile Viroviticu!
Znate li gdje je najljepša pustinja u Hrvatskoj?
Kad želite na cool vikend, krenite u Slunj!
Znate li da je Motovun zanimljiviji zimi nego ljeti?

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS