Završile su 58. Vinkovačke jeseni, ali neka ne završi priča o ovom gradu! Dođi u Vinkovce cijele godine!

Možete li zamisliti trenutak kad prebacite sklopku strujnog sata i u jednom trenutku osvijetlite sve prostorije u svom domu?! E upravo to se već 58 godina redovito događa u najstarijem europskom gradu na istoku naše zemlje – u Vinkovcima. Tradicionalno, čarolija nastaje, početkom rujna, kad cijeli grad živi za jedno – za još jedne Vinkovačke jeseni! Tada se dvorišta i prozori ukrašavaju simbolima jeseni, vješaju se šlingani ručnici i stolnjaci, a gotovo svi Vinkovčani raširenih ruku ugošćuju svoje goste. Širi se tako gradom miris čobanca, šarana na rašljama i slatkoća kolača kojeg prave vrijedne domaćice. Mi tradicionalno posjećujemo manifestaciju svake godine pa ni ove nismo propustili zvuk tambure, miris poderanih gaća (slavonske pogačice od dizanog tijesta pečene u vrelom ulju) na Korzu, gutljaje rakije i toliko pjesme i veselja.

Tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bila je pod nazivom Dva sjaja dukata koji danas, kad tek žene u ovom dijelu Hrvatske oko vrata nose dukate, imaju prenesen značenje i tako dobru podlogu za pričanje priče o Slavoniji. Onoj srčanoj, moćnoj i ponosnoj i onoj raseljenoj, nemoćnoj i suočenoj s brojnim problemima. Dva sjaja istog dukata!

Iako je bilo ove godine ljutnje i gnjeva, bećaraca s kojima su se izražavali stavovi i negodovanje, pravi sjaj dukata, ulaštenih i stavljenih oko vrata lijepih snaša, učinio je Vinkovačke jeseni toliko posebnim. Više nego ikad bilo je ljudi u gradu, više nego ikad publike u špaliru, više nego ikad veselih kudova koji su u špaliru pjevali i plesali predstavljajući običaje svojeg kraja. Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, najljepši događaj kojeg folkloraš može poželjeti, okupio je 65 KUD-ova koje su tradicionalno predvodile nuštarske mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, zastave i grbovi, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010 te Mandolinski Orkestar „Okruk“ Okrug Gornji, KUD Ethno Golubica Vinkovci i Kuburaška udruga Maruševec. U mimohodu koji je trajao skoro dva sata, ove su godine dominirala i djeca koja su veselo mahala okupljenoj publici, ali i puno mladih koji su predstavljali KUD-ove. Mimohod je završio tradicionalno velikim kolom u kojeg su se ‘pohvatali’ i mladi i stari, a Vinkovačke jeseni nastupom tamburaša i velikim koncertom Joleta u šatoru.

Dok se sređuju dojmovi o Vinkovačkim jesenima koje su službeno početak i kalendarskih jeseni, u Vinkovcima dani postaju kraći, a svijetla pažljivo dozirana. Osvijetljeni su domovi dobrih domaćina.ali i toliko posebna mjesta koja je potrebno posjetiti čitave godine. Dođi u Vinkovce, kako pjesma kaže jer… Grad ima Korzo kojim šeću srčani Slavonci i prekrasne Slavonke, Pub u kojem je uvijek živo (i kad mislite da cijeli grad spava), jedinstven retro kutak, Rockabilly bar Hang Loose u kojem bi i John Travolta zaplesao (bez Ume Thurman), novootvorenu knjižnicu s pregršt sadržaja, gradski muzej koji priča priču o Vinkovcima kao naselju još od neolitika i Orionu najstarijim kalendarom ikad pronađenom na europskom tlu. Vinkovci skrivaju i najveću europsku šumu hrasta lužnjaka, u njemu su živjeli slavonski Romeo i Julija- Ivan i Marija Kozarac, ali je i uhićen Čaruga, slavonski Robin Hood. Ovo su samo neki elementi burne povijesti ovog grada o čemu ćete slušati dok boravite u njemu. A kako ćete stići u Vinkovce? Osobnim automobilom ili vlakom i danas popularnim prijevoznim sredstvom koji je na određen način obilježio ovaj grad. Dok sami ne otkrijete ljepote ovog Slavonskog bisera, kao pozivnicu dodajemo i ovaj zanimljiv podatak. Vinkovci su od davnina poznati kao željezničko čvorište kroz koje je prolazio i kultni Orient Express. Zanimljivo je dodati kako je Agatha Christie famozno ubojstvo koje je okosnica romana Ubojstvo u Orient Expressu smjestila upravo u Vinkovce.

Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed