Volite li čaj, pijte ga toplog i tijekom ljeta!

Koji su najčešći ljetni stereotipi kad je rashlađivanje tijela u pitanju? Sjedenje u rashlađenim prostorijama i pijenje ledenih napitaka, uživanje u hladnoj hrani (posebno sladoledu) i hodanje bosih nogu. Tako to rade zapadnjaci. U zemljama Izlazećeg sunca rashlađuju se na drugačiji način- vrelom šalicom čaja i životom u ne klimatiziranim prostorima. Rezultat – vitalnost tijela, minimalan rizik od srčanog udara, i ljeto bez upala grla. Možda na prvu zvuči ni malo primamljivo, ali znajte ovo-beduini, koji žive u pustinji piju ogromne količine vrućeg čaja kako bi ‘rashladili tijelo’. U Kini se, primjerice, ovo vruće piće pije cijele godine (zapravo i ne znaju da postoji ledeni čaj) jer po tradicionalnoj kineskoj medicini, konzumiranje hladnih pića oštećuje energiju slezene i želuca. Vjeruje se da je prokuhavanje vode ujedno i odličan način ubijanja svih prisutnih bakterija.

Što se događa s tijelom kad na +30 pijemo vrući čaj?
Vrući čaj djeluje na širenje krvnih žila na površini kože, pa se tijelo brže hladi. Kad je vruće, naša tjelesna temperatura raste više nego normalno, pa pijenjem toplih napitaka ne povećavamo razliku između našeg toplinskog stanja i vanjskog, što rezultira osjećajem hlađenja tijela. Jednostavno, zar ne? Druga, vrlo važna činjenica je znojenje koje nam omogućava izbacivanje viška toksina i rashlađivanje tijela. Kad pijemo tople napitke tijelu pomažemo da učini upravo to-oznoji se i rashladi.

ljeto-čaj-modnialmanah-zdrav-život-zdravlje

Dakle, vrijeme je za vrući čaj! Evo zašto ga piti i kad je 30 stupnjeva u hladu
• Vrući čaj pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima: dok jedete, pijte vrući čaj jer se njegove hranjive tvari apsorbiraju, sprečavaju zadržavanje vode i sagorijevanje viška kalorija.
• Topli napitak je uvijek pravi odgovor kad imamo prehladu ili grlobolju jer djeluje na mozak, ublažavajući bol, ali prije svega pomaže, zahvaljujući vrućini, smanjiti zagušenje i prisutnu razinu sluznice u našim dišnim putevima, čime se eliminira savršeno uzgajalište za gljivice i bakterije.
• Znanstveno je dokazano da svijet gledamo ljepšim očima kad pijemo tople napitke! Ovo nije nešto što smo izmislili, već je prava studija provedena na Sveučilištu u Coloradu. Sudionici ovog eksperimenta zamoljeni su da iskažu mišljenje o nepoznatoj osobi koja sjedi ispred njih. Oni koji su prije toga popili topli napitak, dali su ljepše, ljubaznije odgovore, dok su oni koji su prethodno popili hladnu kavu sklonili izraziti više negativnih mišljenja. To se može pripisati činjenici da toplina stimulira insulu, odnosno insula korteks, područje smješteno duboko u mozgu (između privremenih režnja i frontalnog režnja) što utječe na našu emocionalnu osjetljivost.

Koji je najpopularniji čaj za vrelo ljeto?
Čaj od metvice! Ova je sorta vrlo popularna, ali možda ne znaju svi u potpunosti. Menta sadrži mnogo bitnih elemenata za pravilno funkcioniranje naših tijela: sadrži vlakna i minerale uključujući kalcij, kalij, magnezij i bakar.

Trenutno nema komentara

Comments are closed