Visoka ili niska potpetica- pitanje je sad?

štikla-modnialmanah-fashion

Sigurno osjećate veeeeliko olakšanje kad nakon cijelog dana izujete visoke potpetice i obujete svoje mekane papuče! A što je sa stopalima i mišićima kad izujete balerinke? Mišići se i tada bune? Činjenica kako nam bolove stvaraju i visoke i niske pete dala nam je poticaj za ovu temu.

Drage naše, prema istraživanju, hodanje u štiklama skraćuje listove na nogama za 13 posto, a kada noge odlučite odmoriti u ravnim cipelama, mišići se istežu u poziciju na koju nisu navikli što uzrokuje također bol.

Zašto je to tako?
U visokim petama hodamo na vršcima prstiju, što smanjuje distancu između gležnja i koljena, a to forsira listove da se skupe. No, nije sve tako crno. Istraživači savjetuju redovite vježbe istezanja nakon što se skinu visoke potpetice. Kako? Preporuka uključuje da jedno stopalo namjestite ispred dok drugo gurnete iza sebe i pomičete pete gore i dolje kako bi istegnuli listove. Vježbu treba ponoviti nekoliko puta nakon skidanja cipela. Žene bi nakon vježbe trebale osjećati manju bol kod prelaska u ravne cipele. Ravni potplati jednako su opasni kao i visoke štikle!

Znate li?
•  Visoke potpetice pojačavaju orgazme, ali izazivaju i bolove u leđima, no i “bezopasne” balerinke i japanke ravnih potplata deformiraju stopalo.
•  Otkako su postale sinonim visoke mode i ženstvenosti, stilleto potpetice prati zao glas ubojica zdravlja, no stručnjaci upozoravaju kako balerinke i japanke nisu ništa bolje. Čak i cipele potpuno ravnih potplata nisu bezopasne jer istežu mišić na listu i naprežu Ahilovu tetivu, a snažna bol se osjeća već nakon nekoliko dana.
•  Nelagoda prilikom nošenja visokih potpetica nije toliko visoka cijena seksi hoda i izdužene figure, osobito nakon što su stručnjaci otkrili da poboljšavaju držanje i razvijaju mišiće zdjelice koji, ako se dovoljno razviju, omogućuju intenzivnije, višestruke orgazme.
•  No malo tko će biti raspoložen za strastvene provode u krevetu uz bolne i natečene pete, kurje oči i bolove u kralježnici koji su vrlo česti kod žena koje često nose cipele na petu višu od šest centimetara. Takve cipele stvaraju pritisak na donji dio leđa i riskiraju iskrivljenje kralježnice.

Savjet više!
Stručnjaci preporučuju raznolikost u izboru obuće – najzdravije je izmjenjivati visoke i ravne potplate. Čak i tenisice mogu naštetiti zdravlju, osobito ako su iznošene jer tada gube svoju funkciju i nisu dobar potporanj.
—————–
Postoji li idealna potpetica?
Da – idealna visina potpetice je oko 2,5 centimetara ( ili 3-5 cm). Sve ostale vrste su također poželjne, onako za promjenu, ali – samo ponekad i kratko. Hoće li ta potpetica biti široka ili uska ovisiti će vaš oblik tijela. Što su širi bokovi i naglašena stražnjica, ali i što imate više kilograma birajte širu potpeticu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed