Vikend bijeg na Plitvička jezera – evo zašto ih posjetiti na kraju zime!

Ako nas je 2020. nečemu naučila to je da priroda najbolje liječi i puni baterije. Upravo zato ne čudi velika vikend gužva na Plitvičkim jezerima. Registracije na parkingu – od Zagreba, Rijeke, Zadra pa sve do Dubrovnika i Osijeka. Po onome što su nam rekli djelatnici parka, Lika je IT destinacija sve većeg broja domaćih gostiju koji su svoju svakodnevicu zamijenili prekrasnim boravkom u ovom dijelu Hrvatske. Jedan od dana tijekom ‘restart vikenda’ svakako ćete iskoristiti za posjet Plitvičkim jezerima! Ona su upravo sada pravo mjesto na kojem možete osjetiti da se priroda budi, resetirati se od rada ‘od doma’, zabaviti se, nasmijati, ali i uživati u povoljnijim ulaznicama i paketima poželite li odsjesti u hotelu Jezero koji se nalazi u sklopu Parka.

Ukoliko vam treba samo malo za pokrenuti sebe, obitelj i prijatelje, evo 7 razloga zašto posjetiti Plitvička jezera na kraju zime i početku proljeća!

  • Upoznajte ljepotu zemlje u kojoj živite i saznajte zašto toliko stranaca tijekom posjeta Hrvatske zastane na Plitvičkim jezerima. Ono što je dobro znati prije ulaska u Park je činjenica kako su Plitvička jezera 8. travnja 1949. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
  • Nacionalni park u dvije županije – Plitvička jezera nalaze se između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Administrativno se protežu na područje Ličko-senjske (90,7 %) i Karlovačke županije (9,3 %).
  • Kad uđete na područje Plitvičkih jezera zapravo ste zakoračili na mjesto na kojem se spajaju i međusobno prelijeva 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Na Plitvicama ćete čuti pojmove – Gornja i Donja jezera koja ćete i upoznati odaberete li jednu od ruta označenih kartom. U Gornja jezera spadaju Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak, formirana na nepropusnim dolomitima. Gornja jezera su prostranija, razvedenija i blažih obala u odnosu na Donja jezera. Donja jezera, koja čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, nastala su u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječena u uski kanjon strmih padina. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.
  • Nacionalni park Plitvička jezera posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezerskog sustava, četiri planinarske staze, te je za posjetitelje otvoren tokom cijele godine. Odaberite onu rutu koja vam neće biti naporna. Na Plitvičkim jezerima je potrebno uživati!
  • Na Plitvičkim jezerima nalaze se i tri Špilje koje su označene pločama koje ćete vidjeti prilikom razgleda. Jedna od najljepših, ali i otvorenih za posjet svakako je Špilja Šupljara – nastala urušavanjem dna ponikve, odnosno svoda špilje. Ima tri dvorane spojene prostranim hodnikom, ukupne dužine 68 m. U jednom hodniku nekoliko je gomoljastih ukrasa kao i jedan stalagnat, špiljski stup nastao spajanjem stalaktita i stalagmita. Jedina je špilja otvorena za posjećivanje. Ostale dvije spilje su Crna pećina (Vile jezerkinje) i Špilja Golubnjača.
  • Tijekom šetnje po Parku ne zaboravite na pravila bontona i ne dopustite da vas opomenu rendžeri ili drugi zaposlenici parka. Tijekom proljeća park je prepun vijesnika proljeća (cvijeća) koje ne berite, kao i ne skupljajte bilo kakvih „suvenira“ prirodnog porijekla. Isto tako ne bacajte smeće, ne ostavljajte ostatke hrane, ne hranite životinje. Tijekom ljeta ne skačite u jezera (strogo je zabranjeno kupanje) ne vičite i ne puštajte glazbu. Prilikom čekanja na ukrcavanje na brod ili vlakić čekajte red.
  • I na kraju tijekom proljeća (koje na Plitvicama nazivaju predsezonom) iskoriste odlične cijene ulaznica, ali i pakete u hotelu Jezero koje se nalazi iznad pristaništa broda kojim ste se vozili po jezeru Kozjak. Do hotela se penjete stepenicama, a u hotelu vas čekaju lijepo uređene sobe, ali i ostali sadržaji u kojima ćete uživati- sauna, jacuzzi, ali i prefina hrana za čiju su izradu korištene namirnice iz okolnih OPG-ova. Do 25.3. 2021 hotel Jezero ima posebne ponude za boravak koji će va predstavljati pravi užitak.

Foto: Nikola Zoko, Huawei P30

Trenutno nema komentara

Comments are closed