U Vinkovcima žive kreativni ljudi i proizvode ove suvenire koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim!

Putujete li, znate i sami – kući je potrebno ponijeti suvenir. Pronaći nešto autohtono, ručno izrađeno s prekrasnom pričom o kraju u kojem se izrađuje… Prije nego li pročitate priču o šest kreativaca koji žive i rade u Vinkovcima sjetite se ponude koju nude suvenirnice uz obalu. Sve isto (vjerojatno proizvedeno u Kini i kupljeno ‘na veliko’ s naljepnicom koja otkriva ime grada i pokojim detaljem karakterističnim za mjesto), uz istu cijenu. Prođete li tako uz obalu iste komade možete kupiti po istim cijenama, u istom dizajnu s različitim nazivima gradova. Gdje li je nestala kreativnost i poštovanje prema gostu?

Možda kreativnost živi u Vinkovcima, u kojem vrijedni slavonci i slavonke svakog dana i malim manufakturama proizvode suvenire koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Kako ne bi ostali zaboravljeni između Vinkovačkih jeseni i Rimskih dana (dvije manifestacije koje privlače veliki broj turista u Vinkovce) predstavljamo vam ih i pozivamo vas da istražite njihove web shopove, odaberite za sebe i svoje najmilije sitnice i suvenire te kupite ono što je stvarno s etiketom ‘made in Hrvatska’.

Je li Slavonska rakija samo od šljive? Bećari će vam reći da nema rakije do šljivovice, dok ne probaju travaricu proizvedenu na OPG-u Abelo! Riječ je o aromatičnoj rakiji napravljenoj na medici vrhunske kvalitete u koju je macerirano bilje i voće te dodan med koji je doveo do likera izuzetnih okusa, mirisa i boja. Hit ovog OPG-a, iza kojeg stoje vrijedni Jelena i Velimir Babić je liker Chillabelo koji pruža pravi užitak- na prvi gutljaj je liker intenzivnog okusa zbog čili papričice koja nestaje u slatkoj bazi dajući odličan završetak. Odličan suvenir za bećare i one koji će to tek postati! Uz sve vrste rakije i likera, odličan gin Abelo nudi i prefin čoko namaz s matičnom mliječi, sve medne prerađevine poput kapsuliranog propolisa i drugih pčelinjih proizvoda.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

Iz Slavonije ponesite nešto ljuto, nešto što svakog dana stvara Ljutoteka. Iza ‘otrova u malim bočicama’ kako neki opisuju najljući umak Carolina stoji uvijek nasmijana i ni malo ljuta Ivana Prša. Ona i suprug kroz svoj OPG prolaze sve faze – sade i uzgajaju sami ljute papričice te ih beru i prerađuju u aromatizirane umake. Receptura je tajna, ali nije tajna da su umaci Ljutoteke vrlo popularni suveniri iz Vinkovaca. Cijena im je 5 eura za većinu umaka, a nekoliko njih – najljućih ima i ljuću (višu) cijenu.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

Znate li da u Vinkovcima postoji Providence Lab u kojem svakog dana svoju kolekciju proizvoda stvara Jelena Antolović? Možda bi ovo bila samo jedna u nizu priča o kremicama iz ‘kućne radinosti’ da nas nije privukla elegancija proizvoda ali i činjenica da Jelena proizvodi samo nekoliko proizvoda. Baš toliko da pokaže vlastitu kreativnost, spretnost i znanje te ponudi brojnim ženama proizvod za svakodnevnu beauty rutinu. U Providence Lab-u tako nastaju dvije dnevne tonirane kreme Zorya (svjetla i medium), te odličan čistač lica Lagoon napravljen kao gel kojeg je dovoljno utrljati u lice i sam oprati mlakom vodom. Svi proizvodi ovog brenda pakirani su u elegantnim kutijama s oznakom Panonnian beauty što je, uz kvalitetu proizvoda i cijenu, dodatna vrijednost darujete li je kao suvenir.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

Kad je o kreativnim suvenirima riječ, ima li što slađe od Kich Sapunich brenda iza kojeg stoji bračni par Grabovac? Pogon im se nalazi u centru Vinkovaca, a svakog dana učiteljica Ines i ekonomist Miroslav proizvode sapune za odrasle, mirisne i sapunjave ‘razglednice’ poput hit sapuna Vinkovačkih jeseni, sapune ljigavce za najmlađe kao i odličnu kičasto muževnu liniju sapuna za bradu. Svi su sapuni u kreativnom pakiranju i kao takvi idealan mirisan poklon iz Hrvatske. Odaberete li još onaj u kojem se nalaze mirisi našeg podneblja (smilje, lavanda…) suvenir dodatno priča svoju priču.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

O modnom brendu MIKO smo već pisali nekoliko puta poštujući njihovu predanost obiteljskom nasljeđu ali i ručno rađenim modnim detaljima koji su davno izašli iz okvira Hrvatske. Iza brenda stoje mama i kćer Mirela i Matea Šimunić koje su Šokca i Šokicu, motive prerano preminulog supruga i oca, umjetnika Miljena Šimunića utkale u prepoznatljivu kolekciju modnih detalja. S ovim su potpisom tako dolaze kreativne slike koje će krasiti zidove ljubitelja tradicije i umjetnosti, ali i modni detalji poput naušnica, narukvica, broševa. Hit modnog brenda Miko su kreativno dizajnirane torbe u nekoliko modela koje su začin brojnim kombinacijama svjetski poznatim šminkericama.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

Svaka snaša njihovu ogrlicu i taškicu treba! Napravljenu od fine mekane kože, s pokojim stakalcem da se kadgod može pogledati i popraviti frizuru! Tradicijski obrt Ivanković prekrasna je priča o obiteljskoj slozi, kreativnosti ali i želji da predano ručno izrađuju nakit i modne detalje onako kako u to radili njihovi preci. Pokretač posla je bio Joza Ivanković, zvani Baća je već devedesetih tu i tamo znao nekome kao poklončić izraditi pokoju ogrlicu i dati snašama iz sela i Vinkovaca. Njegov sin Milan posao je nastavio uključujući u proizvodnju svoju suprugu Nikolinu (koju ćete najčešće vidjeti na štandovima gdje se prodaje ovaj nakit) i sinove. Svi su tada šablonama od kartona redom krojili i izrezivali kožu, pekli bobice stvarajući modne detalje u mustrama nošenim i prije stotinu godina. Kad pogledate kolekcije, Ivankovići su se prvi put predstavili na Vinkovačkim jesenima 2010 godine, njome dominiraju crveno bijele kombinacije, lako uklopljive uz tradicionalne nošnje i suvremene etno kombinacije pa gotovo da nema snaše, ali i urbanih žena koje njihove ogrlice nose oko vrata. Uz ogrlice Ivankovići proizvode i konkretne Slavonske kožuhe, krznene (čobanske) taškice, klasične taškice s motivima kakvi se pronalaze i na remenima i ogrlicama. Posebnost ovog modnog brenda prepoznali su mnogi, pa ne čudi kako različiti detalji ručne izrade putuju kao poklon po cijelom svijetu, ali su i čest i drag podsjetnik na Vinkovce i Slavoniju svima koje miris kože podsjeća na dom, tamo negdje u bijelom svijetu.

vinkovci-suvenir-vinkovačke-jeseni-modnialmanah-slavonija-srijem-lifestyle

Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed