Tri savjeta koja trebate prilikom održavanja sportske odjeće!

Znojenje prilikom vježbanja dokaz je da sve vježbe radite kako treba, ali i da ste tkanine od kojih su napravljeni setovi od sintetičkih vlakana dobro zagrijale i da rade svoj posao. Skupljaju znoj i drže ga dalje od tijela! Upravo to ne zaboravite kad završite s vježbanjem i skinete odjeću- nju treba oprati (ne osušiti) kako se u vama omiljene komade ne bi uvukao miris znoja.

praktični-savjet-sportska-odjeća-održavanje-modnialmanah

Evo koja tri savjeta trebate prilikom održavanja sportske odjeće:

  1. Odjeću nakon vježbanja uvijek operite, a ako to ne stignete napraviti isti dan, osušite je prije nego li je ubacite u košaru za veš. Kako prati? Imate li odjeću koju nosite stalno, u nju se već uvukao specifični miris. ‘Istjerajte’ ga na prirodan način, uz pomoć bijelog octa. Ovaj jeftini proizvod ima nisku razinu kiseline koja prodire u niti tkanine rješavajući ih nakupljenih čestica znoja. Evo omjera- pomiješajte šalicu octa i četiri šalice hladne vode. Potopite svoju odjeću za vježbanje i pustite je da se namače 15 do 30 minuta prije pranja u perilici.
    Savjet plus: Prljavština na vašoj odjeći za vježbanje uglavnom je iznutra, a ne izvana. Tako da, prije namakanja zatvorite sve patentne zatvarače i okrenite odjeću naopako prije nego što je stavite u perilicu rublja. Održava svjetlije boje i pomaže u izbjegavanju zaostajanja tijekom ciklusa.
  2. Proučite etikete koje se nalaze na odjeći kako biste znale na kojoj temperaturi prati sportsku odjeću! Pranje neka uvijek bude na programima s hladnom vodom. Isto tako pazite na količinu deterdženta koju koristite! Bez obzira na to koliko odjeća loše miriše, držite se određene količine deterdženta za rublje – oko dvije žličice. Previše deterdženta nakupit će se u odjevnim vlaknima stvarajući savršeno okruženje za uzgoj bakterija i gljivica koje uzrokuju mirise.
  3. Kad je odjeća oprana, vrijeme je za sušenje i pohranjivanje. Sušite je uvijek na zraku (najbolje bi bilo objesiti odjeću na vješalice), a čim je odjeća suha složite je i stavite u čistu torbu. Spremate li odjeću na dulje (primjerice onu koju koristite za bavljenje zimskim sportovima) pazite da je temeljito oprana, te u vakum vrećicama kako bi spriječili ulazak buba i ličinki. One posebno vole umjetne tkanine.
Trenutno nema komentara

Comments are closed