Svi ‘šuškaju’ o održivoj modi! Evo što to zapravo znači!

Održivost u svakom pogledu, ali i neki, za mnoge nepoznati pojmovi kao što su nadcikliranje, etična moda, kružna moda su sve češći izrazi koji se koriste. Zapravo oni koji znaju značenje navedenih riječi teže takvom načinu života poštujući prirodu u kojoj žive uživajući u modi i trendovima!

Sve je popularnije izrađivati odjeću ili istu kupovati od manjih proizvođača potičući tako njihovu kreativnost, samostalnost na tržištu, ali i potrebu da vam prodaju nešto što su sami proizveli u kontroliranim uvjetima. Čim se ‘zalijepite’ za takav jedan brend, posebno onaj čiji su odjevni predmeti napravljeni od certificiranog pamuka sa što manjim otpadom, već nosite održivu modu! Kad bi neki takav komad nosili godinama, poklonili ga prijateljici ili ga reciklirali održivost bi bila 100 postotna.

fashion-održiva-moda-modnialmanah

A što znače ostali pojmovi?
ETIČNA MODA – ovaj se pojam često koristi kao dopuna održive mode. Kad je o etičnosti riječ, pretpostavljate – takva se moda fokusira na društveni utjecaj modne industrije. Gleda na moralno pravednije stvaranje / proizvodnju.

KRUŽNA MODA Je moda u skladu s prirode. Odjeću ne bacamo, već ih preoblikujemo i koristimo za nešto drugo.

NADCIKLIRANJE je nadogradnja recikliranja, pri čemu se vrijednost otpada povećava s manje obrade, što zahtijeva manje energije od recikliranja.

Trenutno nema komentara

Comments are closed