Sunce je sve jače, pazite na svoju kožu!

Napokon sunce i toplije vrijeme koje nas mami na izlaganje suncu. Ako ovaj produženi vikend ali i tjedan provodite negdje uz obalu uživajući u ispijanju dugih kavica uz more, ne zaboravite dobro zaštiti svoju kožu. Nemojte podcjenjivati jačinu sunca jer ako sada izgorite opekotine će ostaviti trajne posljedice na vašoj koži.

zdravlje-sunce-modnialmanah-koža

Evo što morate znati:

  • Provodite li vrijeme u pokretu (bicikl ili neka druga aktivnost) Na lice obavezno stavite kremu sa zaštitnim faktorom ne manjim od 20. Ne zaboravite tom kremom namazati potiljak, ramena…
  • Prikladna odjeća može vam pružiti zaštitu od UV zračenja. Pokušajte odabrati odjeću tamnih boja, izrađenu od sintetičkih tkanina čvrstog tkanja ili pletene jer one pružaju najbolju zaštitu. Neke tkanine kada su mokre mogu izgubiti do polovice svoje zaštite.
  • Šeširi sa širokim obodom i legionarski šeširi nude UV zaštitu za cijelo lice i glavu. Kape štite samo vaš nos i čelo.
  • Najbolje je kupiti sunčane naočale koje blokiraju 100% UVA i UVB zraka i pazite da dobro pristaju. Sunčane naočale s omotačem su idealne.
  • Budite posebno oprezni s djecom! Bebe i djeca trebaju dodatnu zaštitu jer se njihova nježna koža lako ošteti. Bebe mlađe od šest mjeseci treba držati podalje od izravnog sunčevog svjetla, posebno u najtoplije doba dana, i zaštititi ih hladom, zaštitnom odjećom i šeširima.
  • Za pripremu kože za sunce korisno je napraviti piling. U tom razdoblju, pod tušem, bilo bi dobro piling dvaput tjedno ili proći četkicom s čekinjama. Dakle, kada je koža izložena suncu, oslobođena sloja mrtvih stanica, postići će svoju maksimalnu pigmentaciju u roku od 6 dana, u odnosu na uobičajeno potrebnih 12, te će imati ravnomjernu boju. Piling lica također treba pažljivo izvesti nježnim pilingom ili maskom na bazi gline. Ne smiju se koristiti razne voćne kiseline.
  • Mrlje na koži lica nastaju zbog neispravnog rada melanocita, stanica koje proizvode melanin, tvar koja štiti epidermu od UV zraka i koja, kada se ravnomjerno pojavi, daje našoj koži ujednačenu preplanulost. Međutim, kada melanociti ne rade ispravno i preplanulost nestane, na koži mogu ostati ružne smeđe ili sive mrlje.
Trenutno nema komentara

Comments are closed