Što je presudno za odabir sunčanih naočala?

Možete li zamisliti život bez sunčanih naočala? Naravno da ne! Osim što nam štite oči od jakog sunca zimi i ljeti, one su postale neodoljiv modni detalj svake sezone. One nam zaklanjaju pogled kad želimo promatrati ljude, prekrivaju lice bez make up-a… U korak s modnim trendovima mijenjaju oblike i dodatne ukrase, pa je danas čitav niz različitih modela kojima treba odoljeti.

Na što trebate posebno paziti?
Prije nego li krenete u potragu za idealnim sunčanim naočalama za koje bi trebali odvojiti veću svotu novaca, imajte na umu da vas one prvenstveno trebaju štiti od UV zraka, jake svjetlosti i odbljeska od različitih površina. Ukoliko naočale za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, potražite optičara koji će vam preporučiti naočale s dobrom i sigurnom zaštitom. Nakon što provjerite kvalitetu naočala i stupanj zaštite, potrebno je odabrati odgovarajući oblik naočala. Kupujete li naočale koje ćete nositi čitavu sezonu, one moraju savršeno odgovarati vašem obliku lica.

Kako odabrati pravi model ovisno o obliku lica?
Imate li okruglo lice, to znači da su širina i dužina lica jednake, pa su u tom slučaju idealne naočale koje će vizualno izdužiti lice. Izbjegavajte okrugle sunčane naočale, a birajte one široke naočale sa četverokutnim okvirima.

Na ovalnom obliku lica ističu se jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovakvom obliku pristaju gotovo svi modeli naočala različitih oblika i stilova, a najbolje blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima.

Četvrtasta lica imaju izražen donji dio vilice i široko čelo. Okviri koji će ublažiti i smekšati crte lica trebaju bili okrugli ili ovalni. Idealan izbor su velike okrugle naočale tamnih stakala kakve je nosila Jackie Kennedy Onassis.

Kod srcolikih oblika lica potrebno je uravnotežiti šire čelo i užu bradu. Pažnju usmjerite na područje oko očiju, odabirom sunčanih naočala čiji okviri imaju zanimljive uzorke Možete nositi i manje naočale, bez velikih okvira te svjetlije boje ili naočale s okvirima koji su duži pri dnu, poput trendy “pilotskih”.

Duguljasta lica su duža nego šira, a donji dio lica je obično najduži dio. Birajte modele koji će vizualno skratiti lice, poput četvrtastih i okruglih naočala.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS