Sjaj teroara Markovca: Proslava 27 svjetskih nagrada sa strastvenim vinarima

Ljubitelji i poznavatelji vina okupili su se 26. lipnja 2023. godine u malenom selu Markovac, nedaleko od Višnjana u Istri, kako bi proslavili izuzetna postignuća četiri istarska vinara. Peter i Matteo Poletti, Ivan Poleis, Denis Bernobić i Aldo Bernobić i njegov sin Matija Bernobić udružili su snage kako bi obilježili svojih zajedničkih 27 svjetskih nagrada osvojenih tijekom nekoliko godina. Ovaj izvanredni događaj, pod nazivom „Sjaj teroara Markovca“, ne samo da je prikazao vinarsko umijeće, već je pružio i priliku da doživite bogatu povijest i okuse regije.

sjaj-teroara-markovac-gastro-modnialmanah

Selo Markovac smješten je na nadmorskoj visini od 240 metara i ima zadivljujuću povijest duboko isprepletenu s vinarstvom. Godine 1945. selo se moglo pohvaliti s impresivnih 368 800 trsova vinove loze, a brali su se ručno jer nitko nije imao traktor. Obitelj Bernobić, ujedno i najstarija obitelj u selu, uzgajala je 144 200 tih trsova. U talijansko doba Markovac je bio među tri najbogatija sela u Istri. Peter Poletti, vinar i stanovnik Markovca, iznosi ove fascinantne povijesne detalje koje potječu od njegova djeda, koji je bio zapisničar i koji je pomno dokumentirao seoski inventar i popisivao tko što u selu posjeduje.

Druženje u vinogradu
Događaj Sjaj teroara Markovca ponudio je divan program koji je posjetitelje uronio u doista nezaboravno iskustvo. Započeo je toplim druženjem u vinariji Poletti, gdje je goste dočekala ohlađena Rossella vinarije Poletti. Zatim su se uputili prema vinogradima, gdje su sudionici imali priliku iz prve ruke istražiti slikovite krajolike i ljepotu Markovca. U hladovini predivnih vinograda, svi su se okupili na starinskom ručku u vinogradu, kušajući slatki niz tradicionalnih delicija. Ručak po starinski uključivao je sušeni ombolo i buđola uz grah salatu, kuhana jaja u maslinovom ulju s rajčicama, domaći kruh i njoke s kokoškom. Kako bi zadovoljili želju za slatkim, prisutni su se počastili ukusnim domaćim kolačima. Spoj iznimnih vina i raskošne gozbe pružio je osjetilni užitak upotpunivši slavlje vinarskih postignuća.

sjaj-teroara-markovac-gastro-modnialmanah

27 medalja iz svijeta stiglo je u Markovac
Vinarija Poletti svoju priču o vinarstvu uživa već 8.generaciju vinara. Na području Markovca oni imaju 9ha vinograda i svojih 8 etiketa. Kada pričamo o svjetskim nagrada tu je svakako šampion Piero Poletti jer je za svoja vina dobio čak 18 medalja. Zadnje nagrade su stigle s Concours Mondial Bruxelles i to zlato za Cabernet Sauvignon 2016, te srebro za odležanu Malvaziju Istarsku Clasisicu s Decantera.

Zanimljiva priča s događaja bila je o 31-godišnjem vinu, Malvaziji ’79, koju je proizveo i sačuvao Pierro Poletti na poziciji Markovac. Ovo izvanredno vino sažima bit regije, ponoseći se izvanrednom ravnotežom kiselosti i biljnih nota. Vino proizvedeno tradicionalnim metodama s ljubavlju je pohranjeno u pomno očišćenoj ručno rađenoj boci staroj više od jednog stoljeća.

Sa svojih osam hektara vinograda Aldo i njegov sin Matija Bernobić osvojili su 5 medalja sa svjetskih ocjenjivanja vina, zadnja je stigla s Decantera i to srebro za Malvaziju istarsku 2022. Od njihovih vinskih sorti, najviše dominira malvazija, a imaju i chardonnay, muškat, refošk, cabernet sauvignon, muškat ružu i borgonju. Nastoje uzgojiti vinove loze na ekološki način kako bi omogućili grožđu da raste u što prirodnijem i svježijem obliku. Obitelj se ponosi svojim 100 godina starim vinogradom u kojem se uzgajaju sorte teran, borgonja i malvazija. Upravo ova vinarija otvorila nam je vino staro 140 godina koju je Aldo čuvao u svome podrumu i velika je čast bila kušati ovo pomno sačuvano vino njegovih predaka. Radilo se o bijelom vinu koje je stajanjem pretvorilo u jantarnu boju.

sjaj-teroara-markovca-gastro-modnialmanah

Ivan Poleis sa svojih četiri hektara vinograda pretežno uzgaja sortu malvazije. Njemu je ove godine stigla zlatna medalja s prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles za svježu Malvaziju istarsku 2022. Njegovu kolekciju čini sedam vinskih etiketa, među kojima su Malvazija istarska svježu i odležanu, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Borgonja, Rose i Muškat bijeli. Kada govorimo o teroaru, on je smješten na nadmorskoj visini od 230 metara na tlu crvenici. Iako je tlo tanko i pomalo škrto, zalijeva se samo jednom do dva puta godišnje. Ivan ističe da jedinstvena kombinacija nadmorske visine, ograničena vlažnost i izvrsna cirkulacija zraka smanjuje potencijalne bolesti loze. Posebne karakteristike teoara, uključujući crveno tlo i blizinu mora, daju suptilnu slanoću njegovim vinima.

Denis Bernobić, predstavnik četvrte generacije vinara u svojoj obitelji, brine o 15 hektara vinograda. Njegov nevjerojatan put kulminirao je značajnim uspjehom na Vinistri 2021., gdje je njegova Malvazija osvojila zlatnu medalju i postala šampion Vinistre. Ovo neočekivano priznanje označilo je početak njegovog ozbiljnijeg vinarskog rada. Osim malvazije, Denis izrađuje još četiri etikete vina, a u planu mu je dodati još dvije etikete, Borgonju i Teran. Iz svijeta su za ovu vinariju stigla čak 3 priznanja, zadnja za odležanu Malvaziju istarsku sa svjetskog ocjenjivanja vina Mundus vini.

Sommelier Filip Savić i enologinja Katarina Primorac predstavljali su vina

Tijekom događaja, prisutni su imali zadovoljstvo kušati izbor izuzetnih vina koja nam je osim vinara i predstavio stručni sommelier Filip Savić te enologinja Katarina Primorac. Degustacija vina sadržavala je prekrasan niz, uključujući Poletti Rosé 2022, Poleis Malvaziju 2022, Denis Bernobić Malvaziju Barrique 2019, Poletti Malvaziju ’92 i ’79, vino iz vinarije Alda Bernobića iz 1883., Poletti Borgonja ’94, Poletti Cabernet sauvignon 2016, Aldo Bernobić Malvazija 2022, Aldo Bernobić Borgonja ’94, Poleis Borgonja 2022, Poleis muškat bijeli poluslatki 2022 i Bernobić Teran 2022. Ova su vina pokazala majstorstvo, predanost i raznoliku paletu okusa koji definiraju vinarsku baštinu Markovca.

Trenutno nema komentara

Comments are closed