Sezona komaraca je počela! Zašto se od njih ove godine treba posebno zaštiti!

Možda zvuči nevjerojatno, ali u svijetu postoji 3300 vrsta komaraca, od kojih su svoj dom u Hrvatskoj našle čak 51 vrste. Mali ubod ovog upornog kukca može postati veliki problem, posebno jer su mnogobrojni komarci zapravo i prijenosnici različitih bolesti. Sjetite se samo naše proslavljene glumice Mire Furlan koja je izgubila bitku za život oboljevši od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zato, ovo ljeto oprezno!

Znate li zašto komarci pikaju/piju krv? Poznato je kako se komarci hrane biljnim nektarom i sokovima voća. No, kad su oplođene ženke komaraca kreću u potragu za krvi, jer za izgradnju jajašaca potrebni su proteini. Dakle, komarice ‘pikaju’ samo onda dok traje reproduktivna faza, a za hranjenje jajnih stanica ne biraju žrtvu. Dok ona tako slijeće s čovjeka na čovjeka, može se dogoditi da dođe do prijenosa bolesti.

zdravlje-komarac-modnialmanah

Bolesti koje prenose komarice spadaju u skupinu vektorskih zaraznih bolesti što znači da se uzročnik bolesti određeno vrijeme nalazi u komarcu-vektoru koji ga ubodom prenosi na čovjeka. Pojavnost i rasprostranjenost tih bolesti ovisi o klimatskim promjenama koje uzrokuju prosječno povećanje vrijednosti temperature i povećanu količinu oborina.

Dok boravimo u prirodi, mi zapravo ulazimo u eko sustav u kojem žive biljne i životinjske vrste sa svojim zadaćama i potrebama. Upravo zato, potrebno se zaštiti od uboda različitih kukaca, posebno komaraca. Želite li to napraviti na prirodan način napravite to uz pomoć Limunskog eukaliptusa (eukaliptus citriodora) koji se nalazi u Mosquitan jastučićima (patentirao ih je talijanski znanstvenik Bruno Modanesi) koji su se pokazali kao najbolja zaštita od komaraca posebno tigrastih. Osim zaštite ima i protuupalno, protugljivično i protuvirusno djelovanje. U njemu je aktivna tvar citriodiol koji se nalazi u eteričnom ulju u količini od 2%, a tijekom aktivacije jastučića eterično ulje je ekstrahirano i pojačano na 20%. Takva aktivna tvar u jastučiću postiže maksimalnu efikasnost.

Trenutno nema komentara

Comments are closed