Sezona je jagoda – evo zašto uživati u ovom voću svakodnevno!

Pojedete li svakodnevno šaku jagoda tijekom njihove sezone u svoje tijelo unosite mnoštvo hranjivih tvari i antioksidansa. Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim protuupalnim tvarima koje pomažu smanjiti kroničnu upalu i s njom povezane zdravstvene probleme. Zahvaljujući visokim razinama spojeva koji vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sustava podržavajući zdrav krvni tlak i razine kolesterola. Ove dobrobiti za zdravlje srca smanjuju kardiometaboličke faktore rizika koji dovode do kroničnih stanja poput bolesti srca. Polifenoli u jagodama (djeluju kao antioksidansi) mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tijekom starenja, poboljšati zdravlje mozga i podržati mentalnu oštrinu. Sa svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u održavanju zdrave probave, spriječiti zatvor i hraniti korisne bakterije u vašim crijevima.

jagode-zdravlje-vitamini-modnialmanah-jagoda

Kako jesti i poslužiti jagode?
Kupljene ili ubrane jagode moraju biti suhe. Primijetite da su vlažne/mokre ili s plijesni bacite ih u kompost. Prilikom kupovine birajte domaće jagode za koje znate da nisu tretirane pesticidom. Prije konzumacije jagode isperite mlazom vode i to neposredno prije nego što ih planirate jesti jer će se pranjem brže pokvariti. Jagode mogu postati kašaste ako su predugo pod vodom. Brže ispiranje pomoći će im da zadrže čvrstu teksturu. Nakon pranja pustite jagode da se ocijede u cjedilu ili ih stavite na papirnati ubrus da upije višak vode.

Foto: Pexels

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS