Psihologija i boje – njezino veličanstvo ljubičasta!

Vjerovali ili ne, boje utječu na naše raspoloženje! Čak toliko da kad se osjećate loše ne skrivajte se iz crnih odjevnih komada. Baš naprotiv, kad vam je najgori dan vi zabljesnite u podržavajućoj boji! Upravo ona će vam pomoći da stvorite svoju komfor zonu, ali i da u oku promatrača budete neodoljivo jaki i privlačni (pa ne moraju svi znati u kakvom ste stanju, zar ne?) .

Jedna od moćnih boja koje će vladati ovog proljeća je ljubičasta koja dolazi u različitim intenzitetima. Često je opisana kao tajanstvena, duhovna i maštovita boja. Budući da nije vaš previše zastupljena u prirodi mnogi je smatraju rijetkom i intrigantnom.

zdravlje-boja-ljubičasta-modnialmanah-psihologija

Zašto je dobro nositi nešto ljubičasto ovog proljeća?
Ljubičasta je simbol kraljevstva i bogatstva. U davna vremena stvaranje boja za bojenje tkanine često je zahtijevalo mnogo truda i troškova, posebno za određene boje. Budući da je ljubičasta u prirodi rjeđa, resursi potrebni za stvaranje boje u ovoj boji bili su mnogo teže dostupni i puno skuplji. Ljubičasta je boja postala povezana s bogatstvom i kraljevstvom, jer su vrlo često bogati bili jedini pojedinci koji su si mogli priuštiti tako skupe predmete.

Vizualno je ljubičasta jako dominantna boja, ima najjaču elektromagnetsku valnu duljinu, koja je samo nekoliko valnih duljina od x-zraka i gama zraka. Iz tog se razloga često koristi u vizualnim iluzijama.

Ljubičasta je bogata, taktilna, slatkasta i mošusno aromatična. Jako podsjeća na senzualnost. Mogla bi se i udahnuti, popiti, okusiti, dodirnuti… ona budi sva osjetila!

Slično zelenoj, ljubičasta djeluje smirujuće na um. U svim nijansama ljubičasta odaje osjećaj mudrosti, ali i smirenja. Ljubičaste boje poput lavande djeluju opuštajuće, potiču sreću…

Znate li? U SAD-u je Ljubičasto srce jedna od najvećih počasti za hrabrost u vojnoj službi.

Trenutno nema komentara

Comments are closed