Primijetili ste krpelja na tijelu? Evo što učiniti!

Vikend je bio za pamćenje, baterije su pune, ali na tijelu se pojavio neželjeni stanovnik – krpelj! Ako vam liječnik nije blizu, sami ga uklonite s tijela na slijedeći način:

  • Uzmite povećalo i steriliziranu pincetu te krpelja uhvatite za glavu. U narodu je poznata metoda prekrivanja krpelja kapima ulja, benzina ili petroleja. Nemojte to činiti jer će vam to otežati vađenje krpelja.
  • Dakle, krpelja uhvatite za glavu, skroz uz područje ugriza te ga počnite okretati u smjeru kazaljke na satu izvlačeći ga prema van. Pazite da ne stisnete prečvrsto kako se ne bi dogodilo kidanje glave od tijela. Ako se to dogodi, velika je vjerojatnost da će glava nametnika ostati u tijelu. Ako je zaražen i vi ćete se zaraziti.
  • Kad ste krpelja izvadili, ubodeni dio tijela dezinficirajte alkoholom isto kao što ćete dezinficirati ruke i pribor koji ste koristili prilikom izvlačenja. Krpelja ostavite u teglici kako bi, ako dođe do infekcije, mogao na mikroanalizu.
zdravlje-krpelj-modnialmanah-savjeti

Znate li koje bolesti prenose krpelji?
Dvije su bolesti koje kod nas prenose krpelji. Prva je krpeljni meningoencefalitis (raširen u Gorskom Kotaru, Vinkovcima, Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru). Prvi se simptomi pojavljuju 8-14 dana nakon ugriza krpelja, u obliku povišene temperature, glavobolje, bolova u čitavom tijelu, slabosti, a moguće je i povraćanje i mučnina. Ti simptomi traju 4-5 dana, nakon čega obično slijedi razdoblje bez tegoba koje traje oko 1 tjedan. Zatim nastupa 2. faza bolesti, s jako povišenom temperaturom, kočenjem vrata, povraćanjem, slabošću u mišićima, vrtoglavicom. Bolest katkada može biti i vrlo opasna, s delirijem, komom i zastojem disanja, a može biti i smrtna. Ako osjetite bilo što od toga, odmah potražite pomoć liječnika.

Lajmska je bolest uzrokovana bakterijama. Obično je potrebno da krpelj siše krv 36- 48 sati prije nego što nastupi bolest, pa je rano uklanjanje krpelja dobar način prevencije. Bolest počinje 3- 30 dana nakon uboda krpelja crvenom «flekom» koja se poslije širi, često s izbjeljivanjem u središtu, što može trajati nekoliko tjedana. Uz crvenilo, pa čak i prije njegove pojave, mogu se javiti i simptomi nalik «gripi»: vrućica, glavobolja, bol u mišićima, pa i povraćanje, kočenje vrata, otok limfnih čvorova ili povećanje slezene. To je prva faza bolesti. Nekoliko tjedana pa i mjeseci nakon prve faze mogu se javiti simptomi meningitisa i paralize mišića lica, te bolest srčanog mišića ili srčane aritmije, no oni se javljaju u manje od 15 % slučajeva. Puno je češći artritis: bol i otok najčešće velikih zglobova, kao što je koljeno, koji se javlja nekoliko tjedana ili mjeseci nakon početka bolesti. Treća se faza bolesti pojavljuje i godinama nakon početka, a može uključivati bolesti kože i živčanog sustava. Bolest se liječi antibioticima, najčešće amoksicilinom, azitromicinom i tzv. cefalosporinskim antibioticima, a najuspješnije je ako je liječenje početo u prvoj fazi bolesti.

Trenutno nema komentara

Comments are closed