Postoji odjeća za ‘po kući’ i za posao… Naučite koja je razlika, odijevajte se po bontonu!

Sjetimo se vremena kad su živjele naše bake (koje i danas znaju dobaciti da ne pristaje crna torbica i smeđe čizme), kad nije bilo emancipacije i kad se dobro znalo što se nosilo u kojoj prigodi. One su uvijek bile u suknjama pristojne dužine, s kardiganima i košuljama, uvijek u tonu. Cipele i torbe im nisu bile pretjerano maštovite, ali su bile uvijek u paru. U to vrijeme su nastale kategorije – odjeća za kuću, odjeća za posao, odjeća za posebne prigode. Ukoliko složite odjeću po tom principu, već ste učinili puno. Drage naše, ovo je priča o bontonu odijevanja koji bi se, bez obzira na modne trendove trebao poštovati.

bonton-odjeća-modnialmanah

Što nositi kod kuće?
Starije majice, tajice ili trenirke. Kada se nalazite u svom domu udobnost je primarna, ali uzmite u obzir da se osim neželjenih gostiju, može dogoditi da hitno morate otići u poštu ili trgovinu. Da ne bi gubili vrijeme na presvlačenje, probajte u kući nositi odjeću u kojoj možete prošetati, otići do tržnice, na kavu s prijateljicama. Casual – kućni look ne podržava tešku šminku, majice koje otkrivaju trbuh, sintetičke tkanine…

Odjeća za posao
Sve ovisi o bontonu odijevanja i radnom mjestu. Odjenite se uvijek u skladu s time i modnim detaljima naglasite vlastitu individualnost. No, nemojte pretjerivati kako se ne bi stvorio kontra efekt. Uz to, pazite da na posao ne idete u cipelama previsokih potpetica (kako ne biste ružno ‘nabadali’, da odjeća nije prozirna, čipkana, u prejakim bojama. Kako morate paziti da ne pretjerate pazite da ne omalovažavate svoj modni stil. Nije lijepo niti odjenuti ispranu majicu ili košulju ispod kostima i odijela, zar ne?

bonton-odjeća-modnialmanah

Što odjenuti za izlaske/posebne prigode? Ovo su principi…
• Odlazak u kino ili na koncert je manje formalan, ali ne treba otići u drugu krajnost, treba poštovati samu instituciju, kao i partnera ili društvo sa kojim ste. Ukoliko niste sigurni što odjenuti, pitajte prijatelje što će oni odjenuti.
• Muzeji i galerije i dalje imaju dress code te ih treba poštovati zbog sebe, ali i zbog svega što predstavljaju. Odjenite barem jedan klasičan odjevni komad (suknja, hlače, kaput, baloner) i uz njega kombinirajte casual komade.
• Godišnjice, rođendani, proslave… Odjeću uvijek prilagodite mjestu na kojem se svečanost održava.
• Vjenčanje – elegancija prije svega. Pazite da sve bude u skladu s vašim tijelom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed