Ponovo u fokusu DASH dijela – evo zašto je popularna i ponovo hit!

Kad se pojavila, prije nekoliko godina, već u prvim tjednima DASH dijeta je postala ultimativni hit jer ne samo da dijeluje na topljenje suvišnih kilograma nego i dugoročno mijenja stav prema hrani i prehrani.

Ova dijeta je ‘američki proizvod’ nastao dugoročnim istraživanjem čak 38 nivoa prehrane- od različitih navika kad je tanjur u pitanju, efekta koji dijeta pruža nakon 3,5 i više dana, ali i kako hrana djeluje na smanjivanje rizika od dijabetesa, srčanih bolesti, ali kako upravo ovim načinom prehrane smanjiti visoki krvni tlak.

Kako držati DASH dijetu?
Prvi korak kad je ova dijeta u pitanju je smanjivanje unosa natrija u tijelo. To se odnosi na izbacivanje iz jelovnika konzervirane i smrznute hrane koja je bogata solima, a umjesto toga počnu koristiti svježe namirnice, ali i proteini (riba i proteini životinjskog podrijetla). Prilozi su žitarice cjelovitog zrnja, mliječni proizvodi smanjene masnoće i mahunarke.

zdravlje-dash-dijeta-modnialmanah

Tipičan jelovnik za one koji drže ovu dijetu podrazumijeva unos 2.000 kalorija a tijekom tjednog ciklusa kombinirajte namirnice ovako:

  • 6-8 porcija žitarica
  • 4-5 porcija voća i povrća
  • 2-3 porcije mliječnih proizvoda bez ili sa smanjenim udjelom šećera
  • Najviše 6 porcija (oko 30 grama) nemasnog mesa (meso i riba)
  • 4-5 porcija suhog voća- sjemenki i mahunarki
  • 2-3 porcije masti i ulja
  • Ne više od 1-2 alkoholna pića. (Porcija iznosi 350ml piva, 150ml vina ili 45ml žestokog pića.)
  • Najviše 5 malih porcija slatkiša
    Prilikom kombiniranja namirnica možete primjerice u ponedjeljak pojesti omlet s povrćem i sirom, gustu povrtnu juhu za ručak, jogurt s malim udjelom masti za užinu i bolonjez od tikvice s mljevenim mesom za večeru. Kao što vidite nema gramiranja hrane u porcije – jedete koliko želite i nikad niste gladni.

Tijekom tjedan dana možete izgubiti od 3-5 kilograma, a ono što je još važno napomenuti je činjenica da ova je ova dijeta učinkovita i kvalitetna, ali da se za nju hrana treba pripremati i kuhati. Kad jednom osvijestite da kuhano za znači i brzo i zdravo, te da na posao možete i ponijeti nešto gotovo od kuće vrlo brzo ćete se odmaknuti od loših prehrambenih navika i početi jesti kontrolirano i zdravo.

Trenutno nema komentara

Comments are closed