Pod stresom ste? Vrijeme je za saunu!

Napetost na poslu, ali i činjenica da previše sjedite na radnom mjestu odražava se na vašem tijelu. Vrijeme je da preznojavanje! Za samo 20 minuta boravka u sauni mišići se opuštaju, a napetost izlazi sa svakom kapljom znoja. Što se više znojite to je rezultat bolji.

zdravlje-sauna-stres-modnialmanah-zdrav-život

Koje su još blagodati sauniranja?

  1. Najbolji način za rješavanje stresa! Znanstveno je dokazano da stres u našem svakodnevnom životu može negativno utjecati na naše zdravlje. Zapravo je velika većina bolesti (posebno srca) barem djelomično povezana sa stresom. Toplina iz saune opušta tjelesne mišiće, poboljšava cirkulaciju i potiče oslobađanje endorfina. Endorfini su prirodna tjelesna kemikalija za “dobro se osjeća”, a njihovo oslobađanje pruža tijelu olakšanje.
  2. Sauna opušta mišiće i smiruju bolove u mišićima i zglobovima. Podizanjem tjelesne temperature dolazi do širenje krvnih žila, što povećava cirkulaciju krvi. Ovaj povećani protok krvi zauzvrat ubrzava prirodni proces zacjeljivanja manjih modrica ili posjekotina.
  3. Najbolji način izlučivanja toksina! Duboko znojenje, poput onog u sauni, ma višestruko dokazanu zdravstvenu korist. Zbog vrućine saune, temperatura j tijela počinje rasti. Krvne žile se tada šire, što uzrokuje pojačani protok krvi . Kako se toplina iz krvi počinje kretati prema površini kože, tjelesni živčani sustav tada šalje signale milijunima znojnih žlijezda koje prekrivaju ljudsko tijelo. Kako se znojne žlijezde stimuliraju, one proizvode znoj. Proizvodnja znoja prvenstveno je dizajnirana za hlađenje tijela, a sastoji se od 99% vode. Međutim, duboko znojenje u sauni može pomoći u smanjenju razine olova, bakra, cinka, nikla, žive i kemikalija – a to su sve toksini koji se obično apsorbiraju samo u interakciji s našim svakodnevnim okruženjem.
  4. Sauna djeluje na zdravlje mozga. Dvadesetogodišnje istraživanje na Sveučilištu u Istočnoj Finskoj otkrilo je da redovito korištenje saune (4-7 puta tjedno) na 80 stupnjeva C u trajanju od 19 minuta smanjilo je rizik za oboje od Alzheimerove bolesti & demencije.
  5. Rješava problem nesanice! Znanstveno je dokazano da nakon sauniranja brže i lakše utonete u san. Glavni je krivac endorfin koji se smanjuje tijekom sauniranja što olakšava brži san.
  6. Odličan način za rješavanje prehlade i gripe! Kako je tijelo izloženo toplini saune i pare (u slučaju tradicionalnih sauna), ono brže stvara bijele krvne stanice, što zauzvrat pomaže u borbi protiv bolesti i ubijanju virusa. Osim toga, saune mogu ublažiti neugodne simptome zagušenja sinusa zbog prehlade ili alergija – posebno kada se koriste s parom (savjet: dodajte eukaliptus u vodu za dodatnu dobrobit i općenito uživanje).
  7. Sauna čisti kožu – što se događa kad se tijelo počne znojiti i pri tome čisti od nakupljenih toksina. Znojenje ispire bakterije iz sloja epiderme i znojnih kanala. Dokazano je da čišćenje pora poboljšava kapilarnu cirkulaciju, a koži daje nježniji izgled.
  8. Želite li smršaviti idite u saunu! Sam proces znojenja zahtijeva značajnu količinu energije. Ta energija proizlazi iz pretvorbe masti i ugljikohidrata u tjelesnom procesu koji sagorijeva kalorije. U prvih 20 minuta sauniranja možete izgubiti 500 kalorija, a u drugoj turi i 300.
Trenutno nema komentara

Comments are closed