Pod stresom ste? Relaksirajte se u šumi!

Ne znamo jeste li čuli za izraz “šumsko kupanje”? Ona se nalazi u kineskom rječniku i simbolizira opuštenu šetnju kroz šumu uživajući u zraku, mirisima, vegetaciji, zvukovima ptica i životinja koje tamo žive. Osim što je takva šetnja opuštajuća, hod kroz šumu brojni stručnjaci smatraju najzdravijom stvari koju možete napraviti za sebe. Posebno radite li od kuće!

Evo u čemu je tajna?
Samo sat vremena hoda po šumi može pomoći u prevenciji raka!
Vitalan dio našeg imunološkog sustava čine stanice NK (prirodne ubojice) koje se mogu boriti protiv raka. Bi li šetnja šumom zaista mogla pokrenuti te stanice? To su pokušali pokazati istraživači predvođeni dr. Li s medicinske škole Nippon u Tokiju. Uzeli su uzorke krvi malim skupinama dobrovoljaca prije nego što su krenuli u svoju šumsku ekspediciju. Proveli su dva-tri dana u šumi. Nakon boravka u šumskom hotelu, uzeta im je krv ponovno na analizu, što je pokazalo izuzetan porast aktivnosti NK stanica koji je također trajao mjesec dana nakon toga. Čak je i jednodnevni izlet u šumu pokazao porast tih stanica, iako su dugoročni učinci očito bili kraći.

zdravlje-zdrav-život-stres-šuma-priroda-modnialmanah

Mirišite šumu i otpustite stres!
Mirisi i mirisi snažno utječu na naše zdravlje i osjećaje. Čini se da su mirisi usko povezani s emocionalnim centrom u našem mozgu. Zbog toga određeni mirisi i mirisi mogu probuditi osjećaj nostalgije ili drugih osjećaja koji se odnose na prošlost. Drveće bora, jele, cedra i čempresa sadrži fitoncide poput alfa-pinena i beta-pinena koji čine esencijalna ulja mnogih biljaka i drveća. Otkriveno je da one smanjuju razinu hormona stresa kortizola.

Riješite se depresije
Utvrđeno je da šetnja šumom ili zelenom površinom s drvećem pomaže otklanjanju loših misli, ali i pojačanom pamćenju i učenju. Šumski vrtići postali su popularni u Njemačkoj, gdje ih ima otprilike 450, u Padovi, u centru grada postoje zeleni punktovi kroz koje prolaze ljudi nakon povratka s posla. Istraživanja pokazuju da djeca koja se igraju u tim šumskim okruženjima bolje poznaju mnoge kognitivne vještine, ali imaju i bolju ručnu spretnost i mogu bolje procijeniti rizike od one djece koja se školuju u zatvorenom prostoru.

zdravlje-zdrav-život-stres-šuma-priroda-modnialmanah

Snizite krvni tlak, otopite masne naslage na tijelu!
Jedna od spomenutih zdravstvenih blagodati je da šetnje šumom mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Prema studiji Globalnog tereta bolesti, gotovo 30% svjetske populacije sada je pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu! Ukoliko imate višak kilograma sjednite na bicikl i vozite se kroz šumu. Daleko je zdravije od vježbanja u teretani.

Trenutno nema komentara

Comments are closed