Plavac mali i pošip u jedinstvenom spoju vina i hrane!

Kompleksno crno vino i neobična slastica sve sa zajedničkim nazivnikom vinske sorte plavac mali inspiracija su bili za radionicu ‘Vino i hrana’, održanu u sklopu ženskog projekta Women’s days by modniALMAnah na Medvedgradu. U fokusu vina i marmelade s Pelješca koje su bloger Darko Debić (Samo jedan griz) i Irena Lučić, voditeljica projekta DiWine, međusobno sljubili u jedinstven gastro užitak.

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Kad je o vinima riječ, Irena je predstavila vinske zvijezde obiteljske vinarije Antičević koja se nalazi u mjestu Potomje na poluotoku Pelješcu, na kojem je uzgoj i njegovanje vinove loze stogodišnja tradicija. Vinariju vodi Niko Antičević i svojim vinima dokazuje da vrlo ozbiljno pristupa proizvodnji vina, kako u vinogradima, tako i u podrumu držeći se tradicije, ali i s koketiranjem prema novim trendovima u kojima prevladavaju pitka mlada vina s manje postotka alkohola. Vinarija posjeduje više manjih vinograda što u startu, zbog različitih terroira te nagiba i izloženosti suncu njihovim vinima daje raznolikost. Većina se vinograda nalazi oko Potomja, u ravnici zvanoj Pelješka Župa i na položaju Dingač na kojem zbog škrtog tla i trostruke insolacije sorta plavac mali daje posebna vina. Osim sorte plavac mali, Niko Antičević uzgaja i sortu rukatac (maraština), te također autohtonu sortu, Cetinku.

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Irena je svoju vinsku radionicu započela s Rose Tajna 2020. vinom sorte plavac mali, koje već u prvom gutljaju otkriva da se radi o kompleksnom vinu. Na nosu smo osjetili arome višnje, jagode i ruže, a na nepcu više voćnih nego cvjetnih aroma. Slijedila je etiketa Antičević Mr. Blue Plavac Mali 2019. pitko vino, za ovu sortu nižih alkohola nego što je uobičajeno (13,8%), što je dokaz da Niko Antičević svojim vinima prati svjetske trendove. Na nosu smo osjetili arome višnje, crne trešnje i kompota od šljive, a na nepcu malo rogača, čokolade i slatkih orijentalnih začina. Antičević Plavac 2019. bilo je treće vino. Više alkohola (14,2%) uobičajeno je za tu sortu, pogotovo ako je, kao ovo vino, s položaja Dingač na kojem zbog trostruke insolacije i manjka vode unutrašnjost bobice naprosto vrije i stvaraju se visoki alkoholi.

Džemovi od plavca malog i pošipa
Uz fine čaše opojnog vina, sljubljeni su i kolači. I to sve samo ne obični! Darko Debić, autor bloga „Samo jedan griz“ ispekao je kolačiće s posebnim džemovima od grožđa sorte plavac mali i pošip – voćne košarice s džemom od pošipa uz rose, dok je dvostruka biskvitna roladica s džemom od plavca malog naravno odlično prijala uz plavce. Džemovi su odmah privukli pažnju svih sudionica, pa evo priče o njima.

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Slavonka Manuela Ferić odrastala je u Požegi i uvijek se motala po kuhinjama s tisuću pitanja kako se što priprema, što se dodaje, pomagala je bakama, tetama, mami i jednostavno stvorila se ljubav prema kuhanju, naročito zimnice i sokova. Životni put odveo ju je na jug, pa je na poluotoku Pelješcu počela raditi u vinariji Jurica koja se ponosi vinima od plavca malog. Gledajući savršene grozdove s tamno ljubičastim bobicama razmišljala je kako tako veličanstven plod iskoristiti za nešto drugo. Opet su krenula pitanja, istraživanja, razgovori s nonama…. Manuela je saznala da se davnih godina od bobica grožđa sorte plavac mali pripremao džem, ali da danas to nitko ne radi. „Ako nitko to ne radi, ja baš hoću“ pomislila je Manuela. Nagovorivši supruga da joj donese kašetu grozdova, krenula je eksperimentirati u kuhinji, jer velika količina soka uz manjak pektina nije idealna mješavina za ukuhati džem. Šećer, sok domaćeg limuna i četiri sata kuhanja uz stalno miješanje i… Manuela je ukuhala džem za prste polizati. Ali, sorta plavac mali nije jedina koja je tipična za ovaj predivan poluotok, pa je Manuela odlučila ukuhavati džemove i od bijelog grožđa sorte pošip.

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Nije trebalo dugo da se proširi vijest o posebnom, odličnom džemu i potražnja je počela rasti, pa sada Manuela Ferić može s ponosom reći da je stvorila mali biznis. Kad su berbe, nećete je vidjeti nigdje drugdje osim za štednjakom, jer treba ukusnim džemom ispuniti gomilu teglica čiji poklopac je dovitljivo prekrila ukrasnim papirom s motivom grožđa i lišća vinove loze, pa takvi mogu biti i atraktivan, poseban dar. Džemovi s mogu naručiti on-line, odnosno putem maila manuela2.feric@gmail.com ili putem društvenih mreža, a uz „alma cod 24“ dobit ćete i 30% popusta.

Recepti za dva jedinstvena kolača!
Budući da su kolačići s potpisom Darka Debića nestali u trenu pitali smo ovog blogera da nam otkrije recept kako napraviti ove slastice. Za njih vam je potreban Manuelina marmelada, puno ljubavi i ovi sastojci:

Košarice s džemom od pošipa

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Za košarice:
175 g brašna
15 g šećera
120 g hladnog maslaca
malo soli
3-4 jušne žlice hladne vode

Za punjenje:
džem od pošipa

Priprema
U prosijano brašno dodati šećer, sol i na kockice narezanih hladni maslac. Spojiti brašno i maslac u pjeskovitu masu. Postepeno dodavati hladnu vodu i umijesiti tijesto. Kratko mijesiti kako bi tijesto ostalo prhko. Mini kalup za muffine premazati uljem. Tijesto podijeliti na 24 dijela, oblikovati kuglice i utisnuti ih u kalup. Ohladiti. Pećnicu zagrijati na 200 C. Prije stavljanja u pećnicu, hladne košarice nabockati vilicom. Peći 10-15 minuta. Nakon vađenja iz pećnice ostaviti u kalupu 5-6 minuta i nakon toga izvaditi košarice. Prije stavljanja džema ohladiti do kraja. Punjene košarice ukrasiti po želji.

Mini roladice s džemom od plavca malog

gastro-recept-darko-debić-samo-jedan-griz-irena-lučić-diwine-vina-antičević-manuela-ferić-džem-slavonska-vila-modnialmanah

Za roladu:
5 jaja
100 g šećera
125 g oštrog brašna
3 jušne žlice ulja
2 vanilin šećera

Za preljev:
2 jušne žlice šećera
2 jušne žlice limunovog soka
1 dl vode
2 jušne žlice maraskina

Za nadjev:
džem od plavca malog

Priprema
Zagrijete pećnicu na 180 C. Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati uz dodatak šećera i vanilin šećera. U čvrsti snijeg dodati žumanjke i lagano izmiksati, dodati ulje i lagano umiješati brašno. Masu rasporediti na dva papira za pečenje i staviti u pleh za pečenje veličine približno 40×30 cm. Svaki biskvit peći posebno, oko 8 minuta. Po vađenju iz pećnice zarolati još napunjen biskvit zajedno s papirom za pečenje, sa svake duže strane prema sredini i tako ohladiti. Za preljev kratko prokuhati šećer, limunov sok i vodu. Kad se ohladi dodati maraskino. Pažljivo odrolati rolade i skinuti papir. Poprskati preljevom, premazati džemom i zarolati. Zarolanu roladu zamotati u papir i tako ohladiti. Prije posluživanja narezati na šnite debljine približno 2 cm.

Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed