Pali ste u jesensku depresiju? Evo što može biti razlog…

Nagla promjena vremena, doslovno uskakanje ‘iz sandala u čizme’, hladan vjetar koji nas tjera da odjenemo kaputić i gležnjače, čekanje početka sezone grijanja, kiša, magla… sve to utječe na naše raspoloženje. Nakon živog ljeta, eto nas u ‘pomalo depresivnoj’ jeseni. Kako se osjećate? Ako vam je odgovor ‘da niste za ništa’, pazite što jedete. Već danas smanjite unos ugljikohidrata, šećera, grickalice…

Upravo zato, već danas…
• Nahranite tijelo proizvodima koji smanjuju stres. Jedite puno omega 3 masnih kiselina (ima ih u ribi, školjkama) , puno C vitamina (kiselo zelje, šipak, mandarine), folnu kiselinu (kesteni, banane).
• Smanjite kavu, pojačajte čaj! Razbudite se ujutro mješavinom čaja od đumbira i cimeta koji će ugrijati tijelo i potaknuti njegov rad.
• Ne zaboravite vodu! Svaki je dan potrebno popiti najmanje 15 dcl. vode.
• Pojačajte unos B vitamina koji će pomoći kosi i noktima da ‘prežive’ promjenu godišnjeg doba. Konzumiranjem kruha od cjelovitih žitarica i riže održavate vlažnost kože, a kad pojedete blitvu i žumanjke znajte da ste tijelu dali biotin zaslužan za proizvodnju masnih kiselina nužnih za glatku kožu. Imate li problema s ekcemima, aknama i psorijazom, jedite hladno vodne ribe poput lososa i srdela koje sadrže umirujuće omega-3 masne kiseline.
• Osjećate se tužno, ništa vam se ne da… (depresivni ste)? Znajte da vam može pomoći riba bogata omega-3 masnim kiselinama, a između obroka pijte limunadu!

Trenutno nema komentara

Comments are closed