Osjećate li tjeskobu nakon potresa? Evo kako si pomoći!

Ma koliko bili hrabri i na potres gledali ‘hladne glave’ to što smo proživjeli, posebno mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske ostavilo je i ostavlja trag. I dalje se trzamo na bilo koji šum i buku, lupanje vratima je okidač za ponovni strah, a od zvuka vožnje tramvaja po šinama čujemo početak potresa. Zapravo svi samo pričaju o potresu (Korona je pala u drugi plan) i u svojoj glavi vizualiziraju korake što napraviti zatrese li se ponovo tlo.

potres-tjeskoba-modnialmanah-zdravlje

Kako otpustiti strah i tjeskobu koja nas pritišće?

  1. Na početak ne odustajte od svoje svakodnevne rutine! Idite na posao, radite sve ono što inače radite i pokušajte fokus preusmjeriti s potresa na nešto drugo. Umjesto tišine i zvuka potresa slušajte glazbu, gledajte film…
  2. Bojite li se? Pričajte o tome s prijateljima, partnerom, liječnikom… Nije sramota bojati se, a u razgovoru ćete uvijek umanjiti veličinu straha. No, isto tako ne pričajte o strahu od potresa pred djecom.
  3. Dobro se naspavajte, a ako osjećate tjeskobu jačajte živčani sustav. Vježbajte redovito i tijekom vježbanja naučite izbaciti stres. Jedite zdravo.
  4. Osigurajte si back up – odnosno znajte odgovor na pitanje što napraviti u slučaju da bude nov potres. Znajte dobro koji je štok najsigurniji u vašem domu, držite sve dokumente na jednom mjestu, a u automobilu držite ono što vam je najpotrebnije ukoliko napustite svoj dom.
  5. Izbjegavajte upotrebu alkohola, droge i antidepresiva.

Što još morate znati? Ukoliko simptomi povezani s vašom tjeskobom traju dulje od četiri tjedna, ako se ne možete baviti poslom, obiteljskim i društvenim životom bilo bi korisno razgovarati s liječnikom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed