Ne propustite sezonu šljive!

Naše su bake znale koliko je šljiva zdrava, pa su od svojih baka skupljale recepte za pekmeze, kompote… U sezoni ovog sezonskog voća i vi razmišljajte tako pa sada jedite ovo voće svježe ili u kompotima (ok, može i koja knedla), za zimu napravite pekmeze i sok od šljive…

šljive-voće-zdravlje-modnialmanhaZašto?
• Šljiva je vrlo moćan antioksidant. Bogata je vitaminima A, E, C, B1, B2, B6, BC (folna kiselina), a sadrži i kalij, prijeko potreban za održavanje acidobazne ravnoteže. Nedostatak ovog važnog minerala stvara umor. Pored kalija, šljiva je bogata i magnezijem, fosforom, kalcijem, željezom, bakrom i natrijem. Ima malu energetsku vrijednost. U 100 g ima svega 45 kcal.
• Djelotvorna u liječenju bubrežnih bolesti, hemoroida i gihta-Svježe ili suhe šljive snižavaju kolesterol, zaustavljaju oksidaciju LDL i tako štite srce. Šljiva je snažan čistač krvi. Šljiva štiti od ateroskleroze i infarkta zahvaljujući velikim količinama pektina, potiče probavu i izbacuje toksične tvari iz organizma.
• Šljiva obiluje fenolom koji je značajan za neutralizaciju slobodnih radikala. Osobama koje su nervozne i izložene stresu posebno se preporučuje ovo voće. Istraživanja pokazuju da se konzumiranjem svježih ili suhih šljiva poboljšava apsorbiranje željeza u organizmu, i to zahvaljujući vitaminu C koji je potreban za izgradnju tkiva. Također, šljiva povoljno djeluje na rad jetara.
• Šljiva sadrži sorbitol, šećerni alkohol koji služi kao zamjena za šećer u proizvodnji dijetetskih proizvoda. Osim šljive, sorbitol sadrže i kruška, marelica, jabuka i višnja. Šljiva (naročito suha) je dobar laksativ.

Trenutno nema komentara

Comments are closed