Na početku smo nove modne sezone – birajte ekološki prihvatljive tkanine!

Koliko često gledate etikete o sirovinskom sastavu odjeće koju kupujete? Uvijek, ponekad, nikad? Koji god ste odgovor odabrali znajte jedno – da bi odjeća bila dugovječnija u vašem ormaru, a ugoda koju stvara nošenje određenih komada vrhunska morate dobro poznavati vrste tkanina birajući ekološki prihvatljive tkanine. Zašto? Jer osim što su ugodne za nošenje, ekološki prihvatljive tkanine čine veliku stvar za zajednicu u kojoj živimo jer se prilikom proizvodnje smanjuje emitiranje štetnih plinova i drugih zagađivača. Tekstil koji nosimo trebao bi biti organski uzgojen što znači uzgoj bez kemikalija, ali i recikliran u sklopu kružnih procesa te s održivim izgledima za odlaganje na kraju životnog vijeka.

fashion-ekološki-prihvatljive-tkanine-modnialmanah

Evo nekih od najpopularnijih ekološki prihvatljivih tkanina na koje obratite pažnju prilikom kupovine odjeće:

  • ORGANSKI PAMUK nalazi se na vrhu popisa održivih tkanina. On je jedan od najprirodnijih tkanina koja nastaje uzgojem bez pesticida i sintetičkih gnojiva te obradom bez kemikalija.
  • RECIKLIRANI PAMUK nastaje procesom prerade postindustrijskog ili post-potrošačkog otpada. To znači da vaše omiljeno održivo donje rublje ili održive traperice mogu biti izrađene od industrijskog otpada tkanine ili druge reciklirane pamučne odjeće.
  • TKANINA OD KONOPLJE jedna je od ekološki najprihvatljivijih prirodnih tkanina. Visoko je prinosna, ne zahtijeva puno vode ili kemikalija i pruža dobrobiti fitoremedijacije tla (AKA vraća tlu hranjive tvari i čisti nečistoće poput teških metala i drugih toksina). Kad je nosite znajte da nosite odjeću koja vam omogućava prirodnu zaštitu od sunca i antimikrobno djelovanje.
  • LAN je kao sirovina gotovo identičan konoplji u smislu održivosti, kao i po svojim super laganim i prozračnim tkanjem. No, postoji ipak razlika! Lan se dobiva iz biljke lana, čiji rast zahtijeva malo ili nimalo gnojiva, pesticid i navodnjavanje.
  • BAMBUS jedna od najbrže rastućih biljaka na planeti te se može pretvoriti u održivi materijal – pod uvjetom da je mehanički, a ne kemijski obrađen.
  • PLUTO se bere na održiv način iz hrasta plutnjaka jednostavnim brijanjem kore. Dok stablo obnavlja koru, ono troši više ugljičnog dioksida od većine vrsta drveća, što znači da plantaže pluta djeluju kao odvodnici ugljika. Nakon što se ubere sa zrelog stabla svakih 9 do 12 godina, pluto se može ostaviti na suncu da se osuši, a zatim mu je samo potrebna voda da ga pretvori u nešto zanimljivo u modnom segmentu. Pluto je jedna od najodrživijih alternativa veganskoj koži, pa se sve češće pojavljuju torbice ili cipele od pluta.
  • Vuna je prirodno vlakno koje ima veliku sposobnost upijanja vlage i regulacije temperature tijela – što je čini jednom od najčešćih održivih tkanina. Vuna je izdržljiva tkanina koja se prirodno razgradi i ne zahtijeva puno kemikalija tijekom faze obrade. Budući da lako prihvaća boje, kemijska se upotreba zapravo može izostaviti u korist prirodnih, održivih boja.
Trenutno nema komentara

Comments are closed