Mačka, pas, ptica…na putovanju!

Čim zatopli sve je više nas koji vikendima bježe u prirodu, spajajući nadolazeće praznike i blagdane kako bi napunili baterije prije velikog godišnjeg odmora. Jeste li spremni na to? Vi i svi vaši ukućani, uključujući i male četveronožne prijatelje koji s vama dijele svakodnevicu. Ukoliko planirate svoje prvo zajedničko putovanje, danas naučite kako putovati bez suvišnog stresa.

Kako putujete?
O tome puno ovisi i način na koji će putovati vaš ljubimac! No, prije nego li krenete na put, saznajte više informacija o tome kakvi su običaji za kućne ljubimce za zemlje u koje putujete. Putujete li u inozemstvo pripremite sve potrebne ‘papire’ za vašeg ljubimca (putovnicu vašeg ljubimca,zdravstveni karton koji je izdao veterinar a u kojem se nalaze svi datumi redovitog cijepljenja, obavezno obavite čipiranje). Isto tako provjerite kakav je smještaj tamo gdje putujete, prima li hotel kućne ljubice…

Isto tako pripremite se na njegu vašeg kućnog ljubimca. Ljetujete li na moru znajte da morska voda može loše utjecati na vašeg psa – nakon kupanja u moru obavezno ga isperete slatkom vodom, kako bi mu što manje soli ostalo na dlaci i koži. Na isti način ćete skinuti i pijesak sa šapa. Čuvajte psa i od jakog sunca.

A sada se vratimo na mala pravila za putovanja. Putujete li…
• Automobilom Napravite psu posebno mjesto u automobilu i omogućite mu da uživa u vožnji (psi jako vole vožnju automobilom). Neke su pasmine sklone povraćanju, pa budite spremni i na taj moment. Tijekom vožnje pas treba biti u stražnjem dijelu auta,i ne smije isturati glavu kroz prozor (kako ne bi dobio upalu uha ili grla). Kad napravite pauzu tijekom puta svi izađite na zrak, uključujući i psa.
• Vlakom Pas, mačka ili neka druga životinja trebaju biti u torbi/kutiji. Ukoliko putujete s velikim psom, vožnja u kupeu je moguća samo ako se ostali putnici s time slože. Ukoliko niste sigurni kako će pas reagirati stavite mu na usta brnjicu.
• Avionom Većina aviokompanija ima pravila transportiranja kućnih ljubimaca o kojima se trebate raspitati prilikom kupovine karte. Mali psi i mačke moraju ostati u torbi ili kutiji uz svojeg vlasnika dok velike životinje putuju u bunkeru (zatvorenom kavezu). Vožnja avionom vašem ljubimcu može izazvati stres, pa se posavjetujte s veterinarom o sredstvu za smirenje.

 

Trenutno nema komentara

Comments are closed