Ljuto je i zdravo!

Vjerovali ili ne, čili, kajenski papar i feferoni su zdravi! U svom sastavu imaju kapsaicin koji im daje ljutinu. No, isto tako upravo on začine pretvara u najzdraviju jednu od najzdravijih namirnica svijeta.

Redovitim unosom čilija možete prevenirati razvoj artritisa, smanjiti bol, psorijazu, ali i djelovati na rad krvožilnog sustava. Čili smanjuju nivo holesterola u krvi i trigliceride te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

zdravlje-ljuto-ljuta-hrana-modnialmanah

Kad je o ljutom riječ, obično se čuje kako netko ne jede ljuto jer ne želi da mu strada prbava. Prema ajuverdi, ljuti ukus stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.

I boja nije slučajna! Jarkocrvena boja čilija znači kako upravo ova začin ima visok udio beta-karotena, ili pro-vitamina A. Kad ga dozirate umjereno tijelu dajete optimalnu dozu vitamina C i A koji djeluju na prevenciju infekcija. I još jedna zanimljivost- dugo se vremena govorilo kako ljuta hrana pogoduje stvaranju čireva na želucu. Današnja istraživanja su pokazala kako ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih i sprečavaju jer upravo ovaj začin ubija štetne bakterije i stimulira stvaranje zaštite u želudcu.

Čili za muško zdravlje! Istraživanja su pokazala da kapsaicin djeluje i na smanjivanje stanica raka prostate. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena.

Žene i mršavljenje! Želite li regulirati svoje kilograme po principu +,- 3 kilograma jedite manje slano, a više ljuto. Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu – stvaranje topline u organizmu što opet potiče sagorijevanje kalorija.

Trenutno nema komentara

Comments are closed