Kratka povijest dugovječnog animal printa

Animal print više od tri sezone jednostavno ne silazi s modnog trona. Nalazi se na temeljnim odjevnim predmetima, ali i na modnim detaljima. Jednostavno, ako ga i ne volite, morate popustiti. Znate li kad je nastao ovaj uzorak u modi i tko je za njega zaslužan?

Za početak naučite ovo – leopard uzorak je najpopularniji animal print. On označava moć, prestiž, bogatstvo. Dugo, ali stvarno dugo, je upravo on bio jedini uzorak koji se nosio. Dizajneri su tek u novije vrijeme dali priliku i ostalim printovima da zavladaju modnom scenom. Uz leopard, danas se nose i ‘krzna’ tigrova, koža zmije, različitih guštera…

Kako je sve počelo?
1920 godine na modnoj se sceni prvi put pojavio animal print. Doduše samozatajno, samo kao detalj na kaputima koji su prekrivali romantične haljinice. Deset godina kasnije, u 30-tim godina prošlog stoljeća napravljen je prvi kaput s ovim printom koji je postao toliko popularan da su i nakon zime žene nosile ovaj uzorak. Ikona stila tog vremena Ava Gardner pozirala je u kupaćem kostimu leopard printa. Nakon ratnog doba, u ranim 60-tim ponovo su žene počele razmišljati o modi na luksuzan način. Elizabeth Taylor nosila je u to vrijeme šešir, rukavice i torbicu s animal printom. Zadnja dekada prošlog stoljeća, modne 90-te u potpunosti su lansirale ovaj uzorak na modnu scenu. Mnogi modni kritičari kažu kako je za veliki povratak životinjskog printa bila zaslužna Kate Moss koja je za proslavu svojeg 30-tog rođendana odjenula bundu s ovim printom. A nakon toga su inspiraciju za stvaranje novih kolekcija u krznu divljih zvijeri pronašlo najpopularniji dizajneri današnjice kao što su Armani, D&G, Michael Kors…čiji se animal komadi nalaze u ormarima svjetski poznatih šminkerica.

Trenutno nema komentara

Comments are closed