Kako uvijek biti fit?

Prelazak iz jedne u drugu sezonu za mnoge od nas može biti stresan. Spava nam se, imamo slab metabolizam, česte promijene raspoloženja. Kako nakon ovog hladnog vala, izgleda, počinje rano proljeće, probudite se i pripremite na promjene. Na bolje naravno!

Ovo su trikovi kako biti fit na početku sezone

VAŽNA JE SNAGA, A NE MRŠAVOST
Dovoljno je tek 7 minuta vježbanja dnevno da nam organizam ne bi zahrđao. Čak i ako imate prenatrpan dnevni raspored i ne stignete u teretanu ili fitnes centar, ovako kratko vrijeme razgibavanja i vježbanja sasvim je dobar način da vam organizam ostane jak i u formi. Snagu i otpornost možete postići i tijekom pješačenja. Dnevna ruta bi trebala iznositi 8 kilometara.

IZBACITE IZ PREHRANE “BIJELE OTROVE”
Najveći neprijatelji koje bi trebalo izbaciti iz prehrane ili bar smanjiti njihovu konzumaciju su šećer, sol, mlijeko, brašno i ljuštena riža. Uz ove namirnice narušavate metabolizam i imunitet. Izbacite li ih iz prehrane i riješite se viška kilograma.

ČUDOTVORNA BROKULA
Prirodni čistač jetre i borac protiv raka je brokula. Ovo zeleno povrće prepuno je tvari koje su korisne vašem organizmu i osiguravaju mu zdravlje. Uvrstite je u svakodnevnu prehranu.

NE ZABORAVITE NA VITAMIN D
Jedite dovoljno lososa, tune, skuše, mesa, gljiva i žutanjke u kojima je ponajviše vitamina D. Imunitet i metabolizam će vam biti više nego zahvalni pri konzumiranju tih namirnica, a s obzirom na relativno malu preporučenu dnevnu dozu koja iznosi od 5 do 10 mg, stvarno ne bi trebalo da bude problem uvrstiti ga u prehranu. Isto tako i umjereno izlaganje organizma suncu odličan je način da sebi osigurate apsorpciju koja je potrebna kostima i zubima.

PIJTE 8 ČAŠA VODE DNEVNO
Voda je život – je činjenica od izuzetne važnosti za zdravo tijelo. Pogotovo ako ste na režimu zdrave prehrane i izlažete organizam fizičkim aktivnostima u cilju gubitka neželjenih kilograma. Nemojte vodu mijenjati s nekim drugim napitkom jer ništa ne može spriječiti dehidraciju kao voda.

SVAKODNEVNO KONZUMIRAJTE ZELENI ČAJ
Ovaj napitak bogat je antioksidansima zaslužnima za zdrav rad srca i borbu organizma protiv raka. Uvrstite ga u svakodnevnu rutinu. Pokušajte ga zamijeniti s kavom.

UNESITE ESENCIJALNE KISELINE U PREHRANU
Vitamini, minerali, esencijalne aminokiseline i esencijalne masne kiseline prijeko su potrebne organizmu, a njihov unos možemo osigurati putem hrane. Pravilna i uravnotežena hrana koja obiluje vlaknima, žitaricama, povrćem i nemasnim mesom učinit će vas zdravim i otpornima na loše vanjske utjecaje na organizam.

ZABORAVITE NA DESERT
Potrebu za slatkim nemojte u potpunosti ignorirati čak i kada ste na dijeti, dopustite sebi mali grijeh ako osjetite potrebu za šećerom, samo pazite da istu zadovoljite bar 2 sata poslije jela jer šećer ometa apsorpciju hranljivih tvari koje ste pojeli u glavnom obroku. Slatki obrok neka bude malo tamne čokolade s obzirom na to da je kakao zaslužan za bolju cirkulaciju i bolji protok krvi u mozak.

SPAVAJTE MINIMALNO 7 SATI DNEVNO
Ovaj savjet je koristan svima, a posebno se odnosi na one koji su u borbi s kilogramima – manjak sna neprijatelj je svim naporima koje poduzimate u svrhu gubitka težine. Kvalitetan sedmosatni san pospješuje vitalne funkcije organizma i obnavlja ga u potpunosti.

I ZA KRAJ,NE PRESKAČITE DORUČAK
Doručak je najvažniji obrok. Započnite dan zdravim doručkom kako bi utažili glad koju organizam osjeća poslije buđenja inače će dolazi do usporavanja metabolizma. Naviku doručkovanja, lakše ćete steći ako svako jutro budete jeli istu ili sličnu hranu.

Trenutno nema komentara

Comments are closed