Julius Meinl i talentirana umjetnica OKO, predstavili jedinstvenu skulpturu

U splitskom restoranu Bokeria kitchen and wine bar održana je svečana završnica projekta ”Plati kavu stihom”, koju Julius Meinl već četvrtu godinu provodi u Hrvatskoj. Projekt je započeo 21. ožujka, na Međunarodni dan poezije, kada se u odabranim kafićima diljem Hrvatske kava mogla platiti stihovima, koji su se ispisivali na posebnim razglednicama i ubacivali u tzv. ”poetry sandučiće”. Dio razglednica s napisanim stihovima poslan je onima kojima je topla riječ napisana od srca najpotrebnija, primjerice domovima za starije i nemoćne ili pak stanovnicima udaljenih hrvatskih otoka. Preostali dio razglednica poslužio je za izradu neobične skulputure, čime se, pored navedene humanitarne, također naglasila i transformativna moć poezije, budući da je sve to dio globalnog projekta #PoetryForChange, koji pomoću poezije, pisane riječi i emocija nastoji promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život.

Za izradu impresive skulpture naziva ‘Silent Messenger’ izabrana je jedna od najtalentiranijih umjetnica s ovih prostora, intrigantna i tajanstvena OKO. Njene ilustracije krase zidove ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a izlagala je u Londonskom Victoria and Albert Museumu te u Japanu, Brazilu i SAD-u. OKO je svoju skulpturu načinjenu od stihova izložila upravo u Bokeria kitchen and wine baru, a njezinom svečanom otkrivanju nazočili su mnogobrojni iz javnog života – Anamarija Asanović, Ana Čagalj, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Neda Makjanić-Kunić, Gabrijela Budimir, Silvija Dvornik te mnogi drugi. Julius Meinl već je 150 godina ambasador čuvene kulture bečke kavane, čiji je dašak atmosfere ovog puta donio u Split, grad s poznatim mediteranskim temperamentom. Esencija kulture bečkih kavana vječna je potraga za inspiracijom, a Julius Meinl kao ambasador te filozofije iznova oživljava poeziju, motivirajući ljude diljem svijeta da izraze svoju kreativnost i najdublje emocije putem stihova. Svatko od nas krije pjesnika u srcu, kojeg je s vremena na vrijeme potrebno osloboditi kako bi poezijom i pokojom nježnom riječju obojao svijet u ljepše i bolje mjesto za život.


Foto: Sonja Dvornik

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS