Imate li klasičnu kadu? Uživajte u kupki!

Imate li kupaonicu i veliku, klasičnu kadu ne zaboravite je iskoristiti za uživanje u toploj kupki! Topla voda, malo morske soli ili ulja za kupanje na najbolji će način opustiti mišiće tijela, riješiti vas stresa ali i pomoći vam da se opustite i posvetite sebi. U toplini vode koja okružuje tijelo ljudi su uživali od davnina (prva zabilježena topla kupka datira iz egipatskog doba) a danas možemo pronaći brojne utemeljene studije koje govore o blagodatima tople kupke.

Evo zašto treba uživati u kupki!
Vruće kupke mogu poboljšati protok krvi. Princip je jednostavan! Dok se kupate u vrućoj kupki, krvne žile se šire, dopuštajući da više krvi dopre do srca. To snižava krvni tlak i poboljšava cirkulaciju, ublažavajući bolove u mišićima. Ako se redovito kupate, neke studije otkrivaju da tako smanjujete rizik od srčanih bolesti. Znate li da vruće kupke smanjuju stres i tjeskobu. Razlog tome je činjenica kako temperatura kupke može promijeniti živčani sustav smanjujući razinu stresa i poboljšavajući raspoloženje. Patite li od nesanice- uživajte u kupki. Studije su dokazale da vam topla kupka sat ili dva prije spavanja može pomoći da se opustite i brže zaspite. Topla kupka hladi vaše tijelo dovodeći krv na površinu, signalizirajući vašem tijelu da spava.

Što još trebate znati?
Topla kupka (naglasak na toploj, a ne vrućoj) može učiniti čuda za zdravlje vaše kože. Pruža dubinsko čišćenje, toplina otvara vaše pore i ispire nečistoće. Uključivanje eteričnih ulja kao što su kokosovo ulje, ulje lavande ili bilo koje drugo ulje, osigurat će hidrataciju vaše kože ostavljajući vas svilenkasto mekim.

Koja je optimalna temperatura kupke?
Studije su naglasile da temperature vode za kupanje iznad 38-40 stupnjeva mogu predstavljati rizik za starije osobe, trudnice, djecu, a svi koji imaju problema sa srcem trebali bi se držati tople vode, a ne vruće.

Foto: Pexels

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS