Gastro hit – Mille Feuille torta od 20 slojeva palačinki!

Palačinke su uvijek super gastro inspiracija i svake godine se pojavljuju ‘palačinkotrendovi’ kojima je teško odoljeti. Jedan takav ovog proljeća svakako je Mille Feuille dekadentna i elegantna klasična francuska torta bez pečenja koja se sastoji od 20 tankih palačinki između kojih se nalazi poznata francuska krema.

gastro-mille-crepe-torta-modnialmanah

Kako pripremiti?
Napravite osnovnu smjesu i ispecite 20 palačinki. Krajeve (hrskavi rub) uklonite oštrim nožem i počnite s pripremom kreme. Ona je vrlo slična kremi za kremšnite i osim između palačinki, u Francuskoj je možete pojesti i između lisnatog tijesta.

Evo osnovnog recepta za CRÈME PÂTISSIÈRE / Francuska krema
– 1 L mlijeka 2.8 %
– 120 g glatkog brašna
– 200 g šećera
– 4 žumanjka
– 1 štapić od vanilije

Priprema:
Odvojite bjelanjke i žutanjke te njih povežite sa šećerom i miješajte dok ne posvijetle. Dodajte u žutanjke brašno i 200 ml mlijeka te sve dobro promiješati. Pripremite malo vanilije (polovicu sjemenski iz mahune) i stavite ih u 800 mil. Mlijeka. Kad je mlijeko toplo (ne kipuće) polako dodajte mješavinu žutanjka, brašna i šećera te sve miješajte. Pojačajte vatru i miješajte kremu dok se ne počnu stvarati mjehurići. Pustite da se krema ohladi na sobnoj temperaturi i kad bude mlaka krenite njome mazati palačinke. Na kraju na posljednju palačinku stavite nešto teško i tortu ostavite u hladnjak dva sata. Po želji tortu ukrasite.

Trenutno nema komentara

Comments are closed