Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Iako mamama treba svakog dana reći da ih volite, zagrliti ih, nazvati ih telefonom, pohvaliti fini ručak.. jednom godišnje ta pažnja treba biti još veća. Taj dan je danas – druga nedjelja u svibnju kad se u cijelom svijetu slavi Majčin dan. Kako mi uvijek volimo istražiti kako je neki dan proglašen svjetski poznatim, evo što smo u istraživanju saznali o proslavi Majčinog dana.

Kako je sve počelo?
Ovo je potencijalno bio jedini dan u godini u kojem su obitelji mogle biti sve na okupu, jer su sluge mogle predahnuti od svojih dužnosti samo u četvrtu korizmenu nedjelju. Na putu do crkve djeca bi brala cvijeće kako bi izrađivala bukete da bi ih davala majkama, a to je na kraju preraslo u tradiciju darivanja majki cvijećem. Sredinom 20. stoljeća, točnije od 1950-ih, ovaj se dan počeo komercijalizirati kao Majčin dan, a pokloni više nisu samo cvijeće već i čokolade, ukrasi….

lifestyle-majčin-dan-modnialmanah

Tradicija Majčinog dana, zapravo je Američka priča koju smo objeručke prihvatili! Za obilježavanja ovog dana zaslužna je Ann Jarvis, kćerkom aktivistice koja je osnovala klubove za promicanje mira i prijateljstva za vrijeme Američkog građanskog rata (1861-1865) koja se žustro zalagala za obilježavanja dana posvećenog majkama i svemu onome što one čine čovječanstvu. Nakon njezine smrti, Jarvis je provela rane godine 20. stoljeća neumorno se boreći da Majčin dan bude priznati praznik u čast svim majkama. Od tada se on obilježavaju svake druge nedjelje u svibnju, a darovi se obično sastoje od karanfila, službenog cvijeta dana.

Evo nekih zanimljivosti kako se slavi Majčin dan širom svijeta:
Mnoge druge zemlje širom svijeta također slave drugu nedjelju svibnja – uključujući Novi Zeland, Kanadu i Indiju – proslavama, večerama i darovima. U Meksiku je Majčin dan uvijek 10. svibnja, gdje djeca ručno izrađuju svoje poklone, a crkve drže posebne mise. Egipat i nekoliko drugih bliskoistočnih zemalja slave Majčin dan 21. ožujka, prvog dana proljeća, a 12. kolovoza Tajland održava nevjerojatne svečanosti u čast Majke. U Rusiji se Majčin dan slavili 8. ožujka na Međunarodni dan žena, ali se mamama posvećuje posebna pažnja i posljednje nedjelje u studenom.

Trenutno nema komentara

Comments are closed

IMPRESSUM

Glavna urednica: Alma Premerl Zoko-almapz@gmail.com

Urednik fotografije: Nikola Zoko- nikola.zoko@gmail.com

DESK: modni.almanah@gmail.com

Novinari/urednici:

Urednica Zdravog života: Jasminka Premerl-Tabaković

Arnela Alibegović

Stručni suradnik:

Zlatko Povijač

Jedinstveni portal o svemu što je ženama važno: modi, ljepoti, šopingu, praktičnoj primjeni mode, putovanjima, izlascima, sportu, zdravom načinu života...

PRATITE NAS