8 začina koji će vam oplemeniti svaki tanjur!

Volite li jesti zalogaje koji ostavljaju trag, ali i biti kuharica o čijim će se specijalitetima pričati, vrijeme je da pogledate svoje police sa začinima i osvijestite što sve koristite prilikom kuhanja. Formula da sol, papar i malo crvene paprike podižu svako jelo, dio je kuhinja naših baka. Suvremeni kuhari čije specijalitete obožavamo koriste ovih 8 začina!

gastro-začini-modnialmanah

Papar – crni ili bijeli? Zapravo dolazi od istoimene biljke, loze papra. Crni papar proizvodi je produkt nedozrelih osušenih bobica, a bijeli zrelog ploda bez ljuske. Dodajte ga svemu što jedete kako biste pojačali okus i djelovanje soli.

Muškatni oraščić – je plod zimzelene biljke čija je kora posebno aromatična. Ovaj začin se koristi za pripremu slastica, ali i za slana jela kao što su različiti gulaši, tjestenine, kruhovi…

Cimet dobivamo iz kore tropskog cvijeta crvenkaste boje koja i sama po sebi ima divan miris. Osušena kora cimeta pretvorena u prah upotrebljava se kao dodatak slasticama, ali i u Azijskoj kuhinji u slanim jelima.

Korijander je jedan od najstarijih začina i raste potpuno divlje, na različitim podlogama i na različitim mjestima. Sjeme ove biljke je aromatično i koristi se kao dodatak slatkim i slanim jelima, za pripremu likera… No, kad je o ovoj biljki riječ, svježe listove korijandera možete koristiti kao dodatak raznim jelima, baš kao što biste dodale peršin. Imate li sunčani prozor, na klupicu ispod njega stavite ovaj začin u teglici. Imati ćete ga cijele godine.

Kardamom se koristi u svim kuhinjama svijeta, a posebno u Indiji, gdje se upotrebljava za pripremu garam masale, curryja i brojnih slastica. On je grmolika biljka koja može narasti 1-3 metra u visinu s grozdovima veličine 20-50 cm. Plod je svijetlozelene ili tamnosmeđe boje, a sjemenke veličine i teksture zrna papra. Karadamom se koristi i za pripremu sladoleda od pistacija i badema, kao i kod pripreme čaja. Gastro savjet: pomiješajte ovaj začin sa soli, crvenom paprikom i naribanom koricom limuna te tu smjesu koristite za mariniranje piletine, a kombinaciju bijelog luka, kima, kardamoma, limunovog soka, soli i paprike s uljem za mariniranje janjetine.

Đumbir kuhari u zemljama Zapada zovu space potato zbog njegovog čudnog oblika, ali i intenzivnog okusa. Može se koristiti protiv prehlade (pomiješajte osušeni đumbir s kuhanim čajem ili vinom), a kad kuhajte znajte da se ovaj začin savršeno spaja s karijem.

Kari – skoro nezaobilazni začin pakistanske i indijske kuhinje. Uz to, ovaj začin pomaže mozgu da radi brže, zato ga ne štedite. Samo u Americi postoji više od 200 vrsta karija, od najblažeg do najljućeg. Može se koristiti za gotovo sva jela od mesa i povrća, kao dodatak juhama, riži, krumpiru…

Peršin ide u svako jelo, obiluje željezom, nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Bogat je provitaminom A, vitaminima grupe B, rijetkim vitaminom B12 ( koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i vitaminom C. U 100 grama peršinovog lista ima oko 1630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalij. Tome treba dodati i značajni utjecaj kalcija, mangana, magnezija i bakra.

Trenutno nema komentara

Comments are closed