3 sjajna crna vina kojima ne bi odoljele ni Francuskinje

Vrhunska crna vina iz Janjine, pelješkog Malog Pariza, u kojima se uživa diljem svijeta

Francuskinje, te kraljice stila, kako ih mnogi nazivaju, zaista znaju uživati u životu. Dok ostatak svijeta trči za savršenstvom poput djevojčice koja bezuspješno pokušava proći ispod duge, one nonšalantno i samouvjereno nose sve svoje nesavršenosti. Svojim izgledom one poručuju da postoje stvari koje su im mnogo važnije od toga kako izgledaju drugima. Bore i borice, pjegice, razbarušena, neispeglana kosa, razmak između jedinica … dok ih se veći dio svijeta pomalo manično pokušava riješiti, Francuskinje su baš zbog njih posebne i drugačije! One nisu savršene, ali su stvarne, autentične. Svjež izgled im je prioritet, a postižu ga s minimalno šminke. Kad se žele posebno urediti, istaknut će jedan detalj na licu – recimo, namazat će usne crvenim ružem. Za njih vrijedi „manje je više“, pa će i u večernjoj torbici ponijeti samo svoj crveni ruž i kreditnu karticu. Kad Francuskinja nosi modne dodatke, oni su jednostavni, lijepi i osobni. Iako su odjevni predmeti koje nosimo vrlo slični, Francuskinje u njima izgledaju tako chic, elegantno i dotjerano, a istovremeno i posve funkcionalno. Tajna je u načinu na koji stiliziraju svoju odjeću. Otkopčani gumbić više, zavrnuti rukav, preklopljena manšeta, ležerno prebačen šal preko ramena… Besprijekoran, no i pomalo bezličan i dosadan outfit postaje privlačno nonšalantan. Baš kako su jedinstvene u svom izgledu i stilu, jedinstvene su i u načinu uživanja u hrani i vinu.

Uživajte u vinu, ali uvijek pijte umjereno i uz hranu!
Vino za Francuskinju nije samo za večer i noć – praktički svaka društvena interakcija uključuje čašu vina! U vinu se uživa u vrijeme ručka, nakon posla ili na poslovnom sastanku. Smatra se da upravo ono ima važnu ulogu u očekivanom životnom vijeku Francuskinja, koji je jedan od najdužih na svijetu. Poznato je da Francuzi jedu maslac, sir i jaja, pa ipak imaju nisku stopu srčanih bolesti. Razlog je crno vino, čijih su ljekovitih svojstava bili svjesni već stari Grci i Rimljani. Kada se konzumira umjereno, antioksidansi u crnom vinu smanjuju krvne ugruške te proizvodnju „lošeg“ kolesterola. Crno vino dobro je i za krvožilni sustav i cirkulaciju, ono usporava starenje tijela, a može i smanjiti napetost i tjeskobu.

gastro-janjina-vrhunsko-vino-modnialmanah

Sjajna vina iz pelješkog Malog Pariza
Srećom, da bismo uživali u čaši vina, ne moramo živjeti u Francuskoj, niti biti Francuskinje! Ako u ovim pomalo sivim jesenskim danima poželite djelić ljeta, toplinu, sjaj, boje, okuse i mirisa juga, vina vinarije Pelješki vrhovi iz Janjine, općine u centralnom dijelu pelješkog poluotoka, pružit će vam sve što želite. Naime, ovo mjesto pomalo divlje i netaknute prirode, prekrasnog tirkizno plavog mora te bogate povijesti, tradicije i arhitekture, uz bogatu gastronomsku ponudu baziranu na autohtonim pelješkim proizvodima, poznato je i po vrhunskim vinima u kojima se uživa diljem svijeta.

120 godina poljoprivredne zadruge Pelješki vrhovi u Janjini
Zadrugarstvo na otoku Pelješcu ima dugu tradiciju. Poljoprivredna zadruga „Pelješki vrhovi“, osnovana na samom početku prošlog stoljeća, davne 1902. godine, kao seoska blagajna za štednju i zajmove, okuplja vinogradare iz više od 150 obitelji. Prvih nekoliko desetljeća od zadrugara su otkupljivali vino, a za vrijeme Jugoslavije grožđe, koje su prodavali velikim prerađivačima. Godine 1997. dolazi do velikog zaokreta – zadrugari počinju sami prerađivati grožđe, flaširati ga i stvarati vlastite vinske marke.

Danas iz vinarije Pelješki vrhovi izlaze dobra i širom svijeta tražena vina, a malo tko neće čežnjivo uzdahnuti za janjinskim prošekom nastalim 40-dnevnim sušenjem grožđa na krovu vinarije, nakon čega se od tone grožđa dobije oko 200 litara pravog prirodnog prošeka (15 % alkohola, 66 grama šećera koji se nije pretvorio u alkohol!).

Tri glavna vinska aduta vinarije Pelješki vrhovi
Vinogradi janjinskog vinogorja dijele se na strane (brda) – vinograde koji se protežu uz poznati Napoleonov put, i polje. Zbog karakteristične zemlje – ponegdje crvene, ponegdje bijele, nadmorske visine te smjera sadnje koji je većinom prema jugu, plavac mali, autohtona i po mnogima najvažnija sorta Dalmacije, tamnoplavih, zbijenih i čvrstih bobica debele kožice, punih šećera, na stranama (brdima) daje najbolje rezultate. Vino plavca malog s tih položaja ima različite karakteristike, što je odlična materija za blend vina Peljeških vinograda, koja su zbog raznovrsnosti svojih karakteristika pomalo drugačija od ostalih Plavaca.

Među lokalitetima vinarije Pelješki vrhovi posebno se ističe položaj Dranče smješten na južnoj strani poluotoka Pelješca, s pogledom prema otvorenom moru te na otok Mljet, koji ima trostruku insolaciju. Taj odbljesak sunca od neba, kamena i mora grožđu s ovog položaja daje posebnu kvalitetu i povećava slador. Iako su količine vina koje se mogu proizvesti od grožđa s ovog položaja ograničene (do 1.000 boca), radi se o vinima vrhunske kvalitete. Naime, s trsa plavca malog s ovog položaja može se ubrati samo pola kilograma grožđa, dok ista sorta u janjinskom polju daje i tri puta veću količinu.

Klasični ljubitelji Plavca malog uživat će u Plavcu malom Dranče, vrhunskom suhom vinu s južnih padina poluotoka Pelješca, odnosno položaja Dranče, pomalo robusnom i temperamentnom, ali u konačnici ukroćenom i ugodnom. Onima sklonijima modernijim vinima svidjet će se Plavac mali Pelješac 0,75 – moćan, ali harmoničan Plavac mali, modernog, odnosno internacionalnog karaktera, nastao miješanjem u određenom postotku pet različitih položaja u neposrednoj blizini Janjine, te jednogodišnjim odležavanjem u barrique bačvama od američkog hrasta. Ljubitelji naglašene sortnosti plavca malog uživat će u okusu i mirisima Plavca malog Janjina 0,75 – kvalitetnog crnog, suhog vina, mekanog i harmoničnog, koje nastaje kupažom pravilnih omjera vina iz janjinskih strana (brda) i položaja u polju (80:20%). Plavac mali Janjina brend je Peljeških vrhova još od 1997. godine.

gastro-janjina-vrhunsko-vino-modnialmanah

Degustacija vina u cisterni
Nađete li se na Pelješcu, ne propustite degustaciju vina u pravoj, pravcatoj cisterni! Naime, degustacijska sala Peljeških vrhova nalazi se u cisterni od 210.000 litara vina u kojoj se do nedavno držalo vino, a danas ona služi za čuvanje vina u barrique bačvama te vođene degustacije i kušanje vrhunskih vina ove vinarije.

U vinu uživajte poput prave Francuskinje – svim čulima, uz neki fini zalogaj, polako, opušteno, kao da je čitav svijet vaš!

Dobro je znati: Janjinu su nazivali Malim Parizom
U svojoj prošlosti, Janjina je predstavljala kulturni i gospodarski centar Pelješca i nazivali su je Malim Parizom. Priča kaže kako je trgovački putnik, Ivo Celegin, zastupnik poduzeća Mojsović, tridesetih godina prošlog stoljeća u Janjini bio po prvi put. Janjina je u to vrijeme bila obrtničko središte – bilo je tu postolara, kovača, stolara, devet trgovina, dvije mesnice, dvije gostione, zadružna blagajna, klubovi, glazba i škole. Svi su se vrlo uredno odijevali, bilo je nepisano pravilo nositi bijelu košulju i odijelo za muškarce, a djevojke su se odijevale kao u velikim gradovima. Kad je Celegin stigao u Janjinu, bilo je vrijeme poklada. Ples se organizirao u dvije sale. Nakon nekoliko dana provedenih ovdje, gospodin Ivo je uzviknuo: „Ovo nije Janjina, ovo je Mali Pariz!“

Ivo Celegin nastavio je posjećivati Janjinu, a iz svojih vreća, na radost djece, bacao je bombone zapakirane u papir. Nakon II. Svjetskog rata u Janjini je izgrađen Zadružni dom u kojem su se održavale plesne zabave. Tako se, tradicionalno, za vrijeme Zimskih praznika održavala Noć u Malom Parizu, za čije potrebe se na pozornicu dvorane postavljala drvena maketa Eiffelovog tornja.

Trenutno nema komentara

Comments are closed