Znate li koji su Grčki beauty standardi ljepote ? Iznenadit će vas odgovor !

Stari Grci duboko su cijenili ljepotu, koja je prožimala svaki aspekt njihove kulture. Od umjetnosti i književnosti do filozofije i religije, ljepota je igrala središnju ulogu u oblikovanju njihovog pogleda na svijet i vrijednosti. Ispitivanje starogrčkog gledišta na ljepotu pomaže u dubljem razumijevanju njezina utjecaja na zapadnu civilizaciju i trajnog utjecaja na suvremenu kulturu. Ta su djela prikazivala i muške i ženske figure s realističnim crtama poput bora ili mrlja koje su namjerno izostavljene kako bi se naglasila njegova božanska ljepota.

Koji su standardi Grčke ljepote i danas?

  • Bujna kosa – dugi, valoviti pramenovi smatraju se simbolom zdravlja i vitalnosti, dok se kovrčava kosa često doživljava kao egzotična i lijepa. Kratke frizure za žene obično se ne smatraju privlačnima u grčkoj kulturi, iako su posljednjih godina postale popularnije. Općenito, Grci više vole da njihove žene imaju dugu kosu koja je dobro održavana i stilizirana.
  • Čelo ocrtava ljepotu! Posebno kad je visoko čelo s dobro definiranim kostima koje simboliziraju mladolikost. Upravo zato Grkinje podižu kosu u rep ili punđu kako bi uokvirile lice i istaknule visoko čelo. Znate li? Grci vjeruju da visoko čelo može nekome dati dojam inteligencije i sofisticiranosti, dvije osobine koje jako cijene kod ljudi.
  • Oči su vrlo važne u standardu Grčke ljepote. One trebaju biti velike, svijetle i izražajne. Također više vole da žene imaju tamne trepavice i obrve koje lijepo uokviruju lice.
  • Dominacija obrva – Trebale bi biti njegovane i simetrične s prirodnim lukom koji lijepo uokviruje lice. Obrve ne bi smjele biti pretanke ili preguste, već taman za oblik lica osobe kako bi se postigao uravnotežen izgled. Ženske obrve također bi trebale odgovarati boji kose za prirodniji izgled.
  • Usne se u grčkoj kulturi smatraju važnim obilježjima ljepote. Usne trebaju biti pune i simetrične bez vidljivih znakova starenja poput bora ili opuštene kože. Grčki standardi ljepote usmjereni su na postizanje savršene ravnoteže između očiju, nosa, usana i drugih značajki koje mogu pomoći privući pozornost na oči i učiniti ih intenzivnijim.
  • Grci preferiraju da žensko tijelo bude proporcionalno i simetrično. Oni cijene tijela koja su zategnuta i fit, ali ne pretjerano mišićava ili mršava, s oblinama na svim pravim mjestima, a istovremeno zadržati vitku figuru. Žene često koriste tjelovježbu i dijete kako bi postigle ovaj izgled, kao i nošenje odjeće koja na laskav način ističe njihove obline.
Trenutno nema komentara

Comments are closed