Završilo je 54. izdanje beauty sajma Cosmoprof u Bologni! Evo što ga je obilježilo!

Vodeći B2B događaj u Europi, prestižni Cosmoprof Worldwide Bologna 54 put po redu je pokazao novitete iz svijeta kozmetičke linije. Događaju je prisustvovalo više od 250.000 sudionika iz 153 zemlje, koji su imali priliku otkriti inovacije i novitete. Događaj je započeo prestižnom dodjelom „Oscara ljepote“ Cosmoprof & Cosmopack Awards, kojom je nagrađeno 13 najboljih beauty proizvoda 2023. godine. Svečanost je održana u Palazzo Re Enzo, impresivnoj povijesnoj rezidenciji u središtu srednjovjekovne Bologne koja datira iz XIII. stoljeća, a 13 je proizvoda te večeri predstavljeno kao prave zvijezde. Proizvodom za njegu kože proglašen je tako TRU HYAL 100 – Advanced Night Repair Capsule, make up proizvodi su s potpisom ELROEL – Blending Compact Cushion, proizvod za kosu Australski brend STRAAND, pobjednik u kategoriji proizvoda za nokte je LONDONTOWN INC. – Quartz Illuminating Nail Concealer, dok su proizvodi za osobnu njegu tijela – TRU HYAL 100 – Inner Beauty Stick & Mist. U kategoriji Intimna njega za žene je pobijedio Korejski brend SOUTH, dok je u kategoriji Green & Organic briljirao skin ritual NUNAÏA BEAUTY iz Irske.

beauty-cosmoprof-bologna-modnialmanah

“Prisutnost ključnih igrača s glavnih tržišta, od više od 2.984 izlagača (+11% u odnosu na 2022.), iz 64 zemlje i 29 državnih paviljona rezultat je napora uloženog za jačanje međunarodnog profila i prestiža događaja, zahvaljujući suradnji Cosmetics Italia – Udrugu za osobnu njegu i potporu talijanskog Ministarstva za Vanjske poslove i međunarodnu suradnju i ITA – Talijanska trgovačka agencija” – naglašava Gianpiero Calzolari, predsjednik BolognaFiere.

Što je posebno obilježilo ovogodišnji Cosmoprof?
“Cosmoprof se još jednom pokazao kao događaj izvrsnosti s međunarodnim dosegom kojeg je posjetilo 152 kupca iz 50 zemalja” – rekao je Matteo Zoppas predsjednik ITA – Talijanske trgovinske agencije te dodao kako je uspjeh Cosmoprofa rezultat sinergijskog timskog rada s ciljem afirmacije slike Italije kao domovine kulture, ljepote i proizvodnje. Upravo to su potvrdili brojni izlagači ali i sadržaji koji su (nakon covid krize) ponovo vratili sjaj ovom sajmu. Mi smo napravili vlastiti plan razgleda, pogledali ‘od svega po nešto’ i pronašli neke zanimljivosti koje su obilježile ovaj sajam, ali i koje još uvijek nisu zastupljene na Hrvatskom tržištu!

Inovacije u službi čovjeka!
Svake godine se na Cosmoprofu pitamo isto – je li moguće izmisliti nešto novo kad je u pitanju njega lica i tijela?! Svake godine već nakon nekoliko minuta provedenih na ovom sajmu dobivamo isti odgovor- DA! Ovogodišnji sajam, koji je prvi nakon pandemije, u fokus je stavio brojne inovacije kojima je teško odoljeti- od kapsula koje se u kombinaciji s vodom pretvaraju u korisne ručnike za lice i tijelo (što se može koristiti u kućanstvu, avionu ili kozmetičkom salonu) proizvedenih u Italiji brenda NAPKIN pa do čudotvornog ‘jajeta’ u obliku stolice za masiranje. Za razliku od mnogih stolica za masiranje koje smo do sada vidjeli (a koji nekad znaju napraviti više štete nego koristi) , ova kapsula je nešto posebno. Sjednete u nju, odaberete način masaže i prepuštate se uživanju od nožnog prsta pa sve do tjemena. Riječ je o kapsula stolicama Britanskog brenda OPATRA , lociranog u Barceloni za kojima su poludjeli vlasnici kozmetičkih salona, ali i vlasnici vila čiji veliki dnevni boravci imaju mjesta za ovakav detalj (cijena joj je cca 15 000 eura).

Ekspanzija u muškoj njezi
Ove su godine brojni brendovi pokazali kreativnost i inovacije kad je muška njega u pitanju! Kreme, serumi, gelovi za kosu, paste za depilaciju samo su neke grupe proizvoda koje dolaze u različitim kolekcijama. U posebnom pakiranju, poput whiskeya pakirani su šamponi, gelovi za tuširanja, ulja američkog brenda MAN MADE 18.12. koji su inspirirani vremenom prohibicije u Americi. Ovo je brend koji nas je privukao inovacijom, ali zapravo, kad bolje razmislimo svi brendovi koje smo upoznali u svojoj su kolekciji imali i ponešto za muškarce.

beauty-cosmoprof-bologna-modnialmanah

U skladu s prirodom
Ovaj se slogan već dugo provlači beauty scenom, a ove godine je većina izlagača naglašavala koliko su njihovi proizvodi prirodni. Ambalaža više nije plastična, mijenjaju ih pakiranja koja se mogu reciklirati, a mnogi su brendovi pokazali i način kako će plastiku koja je bila potvrda uspjeha u prošloj godini zamijeniti višekratnim bocama od aluminija ili plastike. Bilo je nevjerojatno vidjeti izložbu plastičnih proizvoda koji i danas plutaju morima, a koji se na jedinstven način recikliraju i pretvaraju u trajnu, ekološki prihvatljivu ambalažu. Kad je o prirodnoj kozmetici riječ, posebnu je pažnju brojnih beauty novinara privukao brend COCO cera . Riječ je o vosku za depilaciju koji se ne lijepi za kožu već samo za dlačicu što omogućava brzo i jednostavno uklanjanje i najsitnijih dlačica.

beauty-cosmoprof-bologna-modnialmanah

Ekspanzija Turske beauty industrije!
Za razliku od prethodnih godina u kojima su Koreanci pokazali što sve mogu napraviti u segmentu beauty industrije za Europljane, ove godine su se na velikim i prostranim štandovima pokazali Turci. Posebna je gužva bila na štandu brenda URBAN CARE koji je nastao prije točno 10 godina. U svom sastavu ima zaštićene tehnologije prirodnih sastojaka a svim proizvodi pružaju instantna rješenja.

beauty-cosmoprof-bologna-modnialmanah

Nail art je postala umjetnost!
To potvrđuje još veći i prostraniji paviljon u kojem su brojni umjetnici pokazali kako oslikati nokte. Kad bi se trendovi trebati opisati u nekoliko riječi ove sezone je moderno nositi duge nokte (dužina je poput ploče prirodnog nokta), blago zaobljeni (ne u špic) u plavim ili zelenim nijansama. Za one koje vole tople boje ovo proljeće će biti u znaku Ferrari crvene.

Foto i tekst: Alma Premerl Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed