Zašto je sastav tkanine najvažnija modna priča?

Istraživanja su pokazala kako prilikom kupovine žene više paze na boje i uzorke nego na materijale. Da su pogriješile, znaju već prilikom prvog nošenja- mješavina tkanine nelagodna je za kožu,vunena majica pecka, a u košulji se pojačano znojimo. Isto tako, pojedini komad koji je napravljen od mješavine može biti ugodan nosi li se zasebno, ali u kombinaciji s nekom drugom mješavinom nije ni malo ugodan za nošenje. Zato prilikom odijevanja uvijek obratite pažnju na etikete. Ukoliko je u pitanju mješavina materijala, poželjno je da sadrži najmanje 30 posto prirodnog sastava. Isto tako važno je da se ne ‘sudaraju’ sintetike poput poliamida i poliakrila.

fashion-tkanina-materijal-modnialmanah

Koje su jesensko-zimske tkanine koje volimo?

PAMUK Omogućava koži da diše i jako je ugodan za nošenje. To je posebno važno tijekom zime kada se slojevito odijevamo i kad iz hladnog ulazimo u tople prostorije u kojima se ne možemo raskomotiti. Isto tako pamuk grije kada je hladno, ali i sprečava znojenje. Njegovo održavanje je jednostavno, pere se u perilici, čak i na izuzetno visokim temperaturama te se lagano pegla. Kako razlikovati ljetni od zimskog pamuka? Vlakna koja se koriste za izradu zimskih majica i vesti deblja su od onih koja se koriste za ljetne pamučne majice, pa su zimski komadi napravljeni od 100 posto pamučnih niti na dodir tvrđi, ali i topliji.

VUNA Ova prirodna tkanina grije bolje od bilo kojeg materijala, a nakon gužvanja se vraća u prvobitno stanje pa se ne mora peglati. U ovoj modnoj sezoni jako su popularne merino, kašmir, moher i angora mješavine vune.

POLIESTER I AKRILNA VLAKNA Kako su ovo umjetni materijali, oni ne dozvoljavaju koži da diše, ali su jednostavni za održavanje, meki i ugodni na dodir. Najbolje je da se nose preko pamučne majice. Prilikom kupovine jakni pogledajte što se nalazi u podstavi. Poliester se često koristi kao topla podloga za pamučne kapute i kao takva je jako ugodna za nošenje. Akril je popularan prije svega jer izgleda kao pamuk ili vuna, a mnogo je jeftiniji. Izbjegavajte ipak odjeću napravljenu od 100 posto akrila, jer to nije materijal koji grije već samo održava tjelesnu temperaturu.

PLIŠ, SAMT – Ovo su zanimljive mješavine pamuka, vune, poliestera i elastina – sve ovisi što kupite. Kao takvi idealni su zimski saveznici u stvaranju stila. Za razliku od ostalih mješavina, ove se moraju pažljivo održavati (prati i peglati) kako se ne bi oštetio površinski sloj.

Trenutno nema komentara

Comments are closed