Vikend u znaku 30. Bipa FASHION.HR-a!

Iako smo trendove s domaćim modnim potpisom trebali vidjeti još u ožujku, nakon lockdown-a, a prije godišnjih odmora (kakvi god oni bili) ovog je vikenda održana jubilarna 30. sezona Bipa FASHION.HR-a! Mjesto radnje, prekrasni Park skulptura zagrebačke Gliptoteke koji je bio sjajna kulisa za garden izdanje ove modne manifestacije.

Kolekciju s jakim utjecajem vibrantnih 80-ih godina prošlog stoljeća predstavio je,među prvima, brand Arileo. Pod kreativnim vodstvom Marije i Jurice Pirić, ovo modno ime sinonim je za ultimativnu ženstvenost i formu od koje zastaje dah. Ovog puta, posebnost osamdesetih godina oživjela su naglašena ramena, bogati materijal žakard te kožni remeni. Uz mesing kopče i stilizirano slovo A oni savršeno naglašavaju struk i stvaraju dojam figure pješčanog sata karakteristične za modnu eru 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kako izgleda sanjiva moda, pokazao je mladi modni brand Les Émaux u svojoj novoj kolekciji logičnog naziva Rêveur ili Sanjiva. Dizajnerski duo Kristijan Žakić i Nino Sablić opisali su ženu koja je slobodna, emancipirana, lišena svakog pravila, a koja svojim modnim odabirima tako lako bježi od realiteta. Okosnica jake kolekcije postao je akvarel, tinta prožeta kroz vlastiti print, dok je color blocking dominirao sakoima, kombinezonima, košuljama, bluzama, hlačama i haljinama. Moment plisea već se može povezati s brandom Les Émaux, a u ovoj kolekciji oduševljavaju i marame, producirane u vlastitom printu.

Grčka riječ sloboda, Eleftheria, naziv je posljednje kolekcije jednog od najpoznatijih imena domaće modne scene, Roberta Severa. Uvijek toliko intuitivan u pristupu pojmu ženstvenosti, Sever je i novom kolekcijom prenio poruku o istovremeno snažnoj i slobodnoj ženi. Kao i uvijek Sever je osmislio raskošnu kolekciju s čak 50 total lookova, a vizualno se poigrao različitim temama i inspiracijama – od boja Afrike, meksičkog folklora, plavetnila Mediterana te antičkih motiva iz stare Grčke. Cijela kolekcija, svaki odjevni predmet kao i modni dodaci jasan su pokazatelj RS estetike koja je uvijek izrazito ženstvena, suvremena i jednostavna za nošenje. Pri izboru materijala dizajner se uvijek povodi željom da se žene u njegovoj odjeći osjećaju posebno i udobno pa je tako za ovo ljeto izabrao kombinacije pamuka, lana, viskoze, pamučne ručno kačkane slavonske čipke te lepršave chiffone. Kolekcija je oplemenjena nakitom i krunama od staklenih kristala i poludragog kamenja koje izrađuje Slobodan Velicki, a za torbe je ovaj put bila zadužena Vlatka Hlišć sa svojim brandom “Knot why not” koja je makrame tehnikom isplela torbe od traper traka, i od pamučno-viskozne špage, koje se savršeno uklapaju u senzualan i blago boho stil kolekcije.

Druge večeri Bipa Fashion HR-a, otvorila je dugočekana revija omiljenog branda poznatih Hrvatica, BiteMyStyle by Zoran Aragović. Svojom cruise kolekcijom Sea la vie Aragović najavljuje bezbrižno, šareno, zaigrano ljeto koje donosi tri kolorističke teme. Prva je ona u pastelnim, zemljanim tonovima prošarana zlatnim i srebrnim detaljima, druga je klasična mornarska priča u kojoj su korišteni motivi sidra, jedrenjaka u kombinaciji s prugicama u plavoj, bijeloj i crvenoj boji. Treća tema je ono po čemu je Aragović zapravo prepoznatljiv, a to su njegove neobične kombinacije uzoraka i boja u nešto jačem koloritu. Poigravanje formom i spajanje kontrasta je i dalje prisutno pa tako dizajner kombinira uske pencil suknje s vrlo voluminoznim bluzama naglašenih rukava ili pak lepršave suknje ukrašene trakama i aplikacijama s pamučnim majicama zanimljivog natpisa. Uz neizostavne midi i maxi suknje i haljine branda BiteMyStyle, u cruise kolekciji su prisutni i kupaći kostimi koje dizajner kombinira s mrežastim kaftanima. Finalni touch daju i unikatne slamnate torbe koje se koloristički savršeno uklapaju u priču.

Svoju dizajnersku viziju ljeta prikazala je Marina Obradović s brandom Marina Design. Dok Bipa FASHION.HR slavi 30 sezona, Marina slavi 20 godina rada. Slavljeničkom kolekcijom Marina je dala hommage dosadašnjim kolekcijama, ali na potpuno novi način. Koloritom minimalistička kolekcija s naglaskom na crnu, bijelu, bež i platinasto zlatnu, postiže maksimalan efekt odabirom krojeva i materijala. Evocirajući inspiraciju prošlih kolekcija, Marina uspješno spaja davne ideje u novu promišljenu kolekciju. Obuhvatiti sve ideje u jedno cjelinu dizajnerici je bio i izazov i motivacija, te na kraju donio cjelovitu kolekciju dotjeranu i stiliziranu do kraja.

Beskrajno romantičnu kolekciju predstavio je dizajner Ivica Skoko i oduševio publiku kolekcijom koja kao i uvijek ima puno ručnog rada te na najbolji način glorificira žensku ljepotu. Nova kolekcija spoj je haljina koje prate siluetu i raskošnih krinolina u bež, puderastim i nešto zagasitijim tonovima. Romantične haljine od čipke dobile su i neobične ukrase koji se savršeno uklapaju u romantičnu viziju Skokine glamurozne i ženstvene heroine. Neočekivani detalj kolekcije svakako su vezane trake od konjske dlake, koje su upotpunile gornje dijelove haljina kreiranih za crveni tepih, od kojih su neke gotovo u potpunosti ručno rađene. Bila je ovo jedna posebna couture priča, koja je emotivnim defileom uz pjesmu Nocturno nezaboravnog Olivera Dragojevića zatvorila ovo posebno garden izdanje Bipa FASHION.HR-a.

FOTO: Matea Vrčković

Trenutno nema komentara

Comments are closed