Upoznajte biodinamičku kozmetiku, proizvedenu u pogonima KMT bio cosmetics

Suvremen način života,veliki izbor različitih proizvoda koji nas bombardiraju s polica drogerija, ali i činjenica da etikete na kozmetičkim proizvodima skrivaju različite štetne tvari, sve više ljudi okreće prema prirodnim proizvodima. Onima koji su napravljeni od provjerenih sastojaka iz eko uzgoja, kojima ugodan miris daje ljekovito bilje ali i eterična ulja, a koji su u odnosu na komercijalne proizvode blaži i puno zdraviji za kožu. Upoznajte Kuću Magične Trave (KMT bio cosmetics) iz Pake, nedaleko Zagreba koja je nastala prije skoro 15 godina kada je Snježana Jakopović na svom OPG-u posadila prvu biljku matičnjak (Meliss officinalis) za koju se od nekada vjerovalo da ima magična svojstva. Ona, kako nam je rekla, smiruje, poboljšava koncentraciju i otklanja stres. Vladari su je koristili prije donošenja važnih odluka, ratnici prije odlaska u borbu u obliku napitka Karmelićanska vodica, žene su se kupki kupale jer se vjerovalo da oživljava maternicu i pomaže kod neplodnosti.

kuća-magične-trave-biodinamička-kozmetika-modnialmanah-beauty-opg-jakopović-KMT

Danas, kad gleda na vrijeme koje je iza nje, ne krije zadovoljstvo činjenicom kako se trud isplatio. Naime, nakon plantaže matičnjaka, na ovom OPG-u danas raste puno ostalog bilja, a proizvodni put svakog proizvoda počinje od zasađene biljke iz biodinamičke proizvodnje do krajnjeg proizvoda. Proizvodnja kreće od sjemena biljke od kojeg nastaju sadnice, sadnice se sade u zemlju na polje, uz foliju i navodnjavanje biljke se obrađuju cijelo vrijeme svojeg životnog vijeka, oslobađaju se od korova, obrezuju, žanju, destiliraju, maceriraju i na kraju kad nastaje gotova sirovina, onda tek od nje u ovoj maloj manufakturi kreće proizvodnja kozmetičkih proizvoda. Oni se potom kupuju u trgovinama zdrave hrane, na kućnom pragu OPG-a, u njihovom web shopu a odabrani proizvodi se mogu isprobati u healthness termama Sv. Martin koje su upravo ovaj brend uvrstili su svoju hotelsku ponudu.

“U našoj paleti ima preko 70-tak proizvoda za njegu lica, tijela i kose. Imamo nekoliko različitih kolekcija za sve dobne skupine. Od baby kolekcije koja se koristi od samog rođenja djeteta, pa sve do anti age kolekcija na bazi smilja, ulja crnog grožđa, izuzetnu kolekciju na bazi bučinog ulja, a takvu nitko ne proizvodi, multifunkcionalnu kolekciju za muškarce, za tinejdžere.. proizvode za kosu, od šampona, maski, regeneratora do ulja za rast kose. Proizvode za higijenu, od sapuna, pasti za zube do potpuno prirodnih deodoranata…” – kaže Snježana dodajući kako u proizvodnji vode računa da se sve proizvedeno pakira u što manje ambalaže kako se ne bi stvarao suvišni otpad. To objašnjava činjenice zašto je veliki broj proizvoda s ovim potpisom u krutom stanju (bez vode, pa onda i konzervansa) ili u staklu ili ambalaži koja se može reciklirati. U svim proizvodima koji moraju sadržavati vodu,Snježana i njezin tim koriste hidrolate i to iz biodinamičke proizvodnje. Rezultat je puno jače djelovanje proizvoda te puno više aktivnih sastojaka koji dubinski prodiru u kožu. Sva biljna ulja koja koriste, su ulja isključivo iz ekološke proizvodnje, neka su hladno prešana i nisu kemijski prerađena.

”Kako je došlo do suradnje s termama Sv. Martin?” – pitamo Snježanu koja otkriva kako Terme sv. Martin imaju Ecolabel certifikat, a da bi to mogli ispoštovati moraju koristiti između ostalog i ekološku kozmetiku. U vrlo dobroj su suradnji s centrom dr. Rudolf Steiner i sa svim međimurskim biodinamičkim proizvođačima hrane, tako da je suradnja s KTM bio cosmetics koji jedini imaju biodinamički uzgoj vlastite sirovine bio logičan slijed. Na kraju pojašnjava i kako je biodinamika način poljoprivredne proizvodnje prema Rudolfu Steineru. Ona je još jednu stepenicu više od eko uzgoja, ima strože zahtjeve uzgoja i prerade i njen certifikat je Demeter, koji je opet za jednu stepenicu više od ekološkog certifikata. Kozmetika koja je proizvedena od sirovina iz biodinamičke proizvodnje je izuzetno kvalitetna kozmetika jer su sirovine bogatije aktivnim svojstvima, zdravije i kvalitetnije i od ekoloških sirovina. To je dodana vrijednost svakom tako proizvedenom proizvodu što prepoznaju krajnji korisnici.

kuća-magične-trave-biodinamička-kozmetika-modnialmanah-beauty-opg-jakopović-KMT

Iako u njezinom pogonu svakodnevno nastaje kozmetika iz kontroliranog uzgoja, Snježana je svim zaljubljenicima u prirodno, na ženskoj radionici u Workshopu Termi Sv.Martin pokazala i dva recepta za ulje za celulit ali i šećerni piling za proljetno buđenje tijela.

Anticelulitno ulje
Sastojci: Ulje sjemenki grožđa (10 ml), bademovo ulje (490 ml), 10 kapi/100 ml eteričnog ulja (birati ulja koja potiču cirkulaciju: slatka naranča, eukaliptus, kadulja, ružmarin, limunska trava, cedar), klinčić
Priprema: Sljubiti ulje sjemenki grožđa i bademovo ulje te dodati po 10 kapi omiljenog ulja koje potiče cirkulaciju. Dobro promiješati te staviti u staklenku.

Dubinski piling za proljetno razbuđivanje tijela
Sastojci: 20 g kave (2 jušne žlice), 20 g šećera (1 jušna žlica), 12 g meda , 24 g ulja marelice (3 jušne žlice), 65 kapi/3,2 ml anticelulitnog ulja (3 male pipete), 2 g cimeta.
Priprema: Pomiješajte suhe tvari- kavu i šećer te dodajte med. Lagano miješajte te postepeno dodajte ulje marelica. Na kraju dodajte anticelulitno ulje i cimet. Piling treba biti srednje gust, a ako ga ne koristite odmah, ostavite ga u staklenu posudu i poklopite.

Foto: Nikola Zoko

Trenutno nema komentara

Comments are closed