Reserved ECO AWARE ili ekološka priča o modi koju trebaju naši ormari!

Ukoliko ste se pitali što znači ECO AWARE, nastavite čitati dalje… Reserved, kao jedan od prvih modnih brendova na tržištu koji na potaknuo na razmišljanje o tome koliko je važno (sa)čuvati prirodu u svakoj sezoni naglasak stavlja na odjevne predmete proizvedene od održivijih izvora.

Govorimo li o pamuku, onaj koji nosi oznaku eco aware proizveden je na način da ne zagađuje ni tlo ni zrak, a bere se ručno u skladu s ritmom rasta, te je u usporedbi s ‘običnim’ pamukom ugodniji na dodir i za nošenje, te ne izaziva alergijske reakcije.

Organski lan se primjerice uzgaja bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja ili umjetnih gnojiva. Za njegov uzgoj potrebna je manja količina vode od količine potrebne za uzgoj pamuka. Tkanine od lana biorazgradive su i prozračne, savršeno upijaju znoj te kožu održavaju hladnom.

U ovoj priči pojavljuju se i neke nove tkanine, koje upoznajemo na etiketama omiljenih nam modnih komada kao što su Tencel, Sorona, EcoVero i Modal, koji su zapravo celulozna vlakna dobivena iz drveća koja se uzgajaju na održiv način. Tu je i Repreve koji je tkanina napravljena od plastičnih boca.

Upoznajte ih detaljnije:
TENCEL je certificirana liocelna tkanina proizvedena od dvene celuloze. Njegova se proizvodnja odvija u zatvorenom krugu, a materijal je biorazgradiv, prozračan i ne izaziva alergije.

Modal je izuzetno mekana tkanina koja se dobiva od bukve koja se uzgaja u Austriji i susjednim državama. Otporna je na skupljanje i trošenje i savršeno upija vlagu.

EcoVero ekološki je prihvatljiva zamjena za viskozu, a prilikom proizvodnje ove tkanine smanjuje se emisija stakleničkih plinova i za 50%.

Sorona je biorazgradivo vlakno dobivenog od nejestivog kukuruznog šećera. Riječ je o rastezljivom vlaknu, koje je otporno na gužvanje. Brzo se suši, jednostavno se boja, savršeno upija vlagu s kože.

Trenutno nema komentara

Comments are closed